IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Акцентираме на събираемост, а не на вдигане на данъците

Никога не съм си мислила, че ще си върнем контрола над Общинска банка лесно и бързо, каза кметът на София

07:45 | 05.10.11 г. 2
<p>
	Йорданка Фандъкова, Снимка: ГЕРБ</p>

Йорданка Фандъкова, Снимка: ГЕРБ

Да привлечеш 100 млн. лв. безвъзмездна помощ и да започнеш строителството на съоръжението, което никога не е строено, не е неуспех. Аз категорично не приемам този упрек. Предишното правителство забави апликационната форма с една година, като не осигуряваше и гаранцията за държавното съфинансиране. Решението на първото заседание на Министерския съвет след идването на правителството на ГЕРБ беше именно гарантирането на държавното съфинансиране и през април 2010 г.  апликационната форма беше внесена в Европейската комисия.

За година и четири месеца ние получихме одобрение на първа фаза. Всеки, които има представа от големи европейски проекти, знае, че това е един нормален срок за одобрение. Комисията е длъжна за такъв огромен проект да проверява всичко – имахме много въпроси, давахме много отговори, правиха се допълнителни анализи, но това е част от работата. Важното е, че вече имаме резултат и в момента изграждаме първия елемент от инсталацията.

Аз поемам много конкретни и реалистични ангажименти и мога твърдо да кажа, че депото ще бъде готово след по-малко от 13 месеца. След приключване на конкурсите за компостиращите инсталации можем да кажем точния срок, който е 18 месеца. Срокът за изграждане на инсталацията ще зависи от одобрението на втората фаза. В решението за финансиране на първа фаза се казва ясно, че тя е неразривно свързана с втора фаза. Когато европейската комисия отпуска 100 млн. лв., тя не рискува да не продължи и да не се реализира проектът в цялост.

- Отново през 2009 г. казахте, че най-важното е да си върнете контрола над Общинска банка. Две години по-късно контролът не е върнат. Защо и ще успеете ли да решите проблема с Общинска банка при евентуален втори мандат?

Техническата грешка, която беше допусната в едно писмо, всъщност не доведе до никакви фатални последици. Ние имаме ясна стратегия за връщането на Общинска банка. Никога не съм си мислила, че това ще е лесно и ще е бързо. Не мога да разбера защо хора, които са допуснали това да се случи, сега ни обвиняват, че не си връщаме контрола. Никой не се отказва лесно от това, което е придобил, особено когато става въпрос за много пари и по-скоро за контрол върху сериозни средства. Съпротива има и ние сме я очаквали.

Решението на Общинския съвет за свикване на извънредно общо събрание с конкретен дневен ред – промяна в устава и в състава на надзорния съвет, е от 14 юли. Ръководството на банката се възползва неправомерно от тази техническа грешка в писмото. Ясно е било, че се нарушава Търговския закон чрез това заявление за регистрация на извънредното общо събрание, въпреки това са го направили. Сега имаме разрешение от Агенцията по вписванията за допълване на дневния ред на редовното общо събрание, което е насрочено за 14 октомври. На следващата сесия на Общинския съвет трябва да бъде взето решението за начина на гласуването на нашите представители по останалите точки, които са предложени. Какъв ще бъде резултатът от това събрание не можем да кажем. Не трябва да се мисли, че този проблем може да бъде решен лесно, важното е, че декларираме и показваме воля, както и че имаме стратегия. Вярвам в това, че ще си върнем контрола. 

- Другият нерешен проблем са кварталните улици в столицата, които са в ями, липсват табели и улично осветление. Кога ще има промяна?

Всеки един от проблемите изисква комплексен подход и устойчиви решения. Успяхме да осигурим поддържане на основните булеварди на София. Улиците имат нужда от поддръжка, а не само от изграждане. Със средствата, които имахме за ремонти на улиците миналата година, подготвихме основните трасета за зимата и така спестихме около 2,5 млн. лв. Така влязохме по-сериозно във вътрешнокварталните улици. Далеч сме от решаването на този въпрос, но пътят ни е ясен и продължаваме напред.

- Преди време казахте, че до 2-3 години ще бъде изградена мрежа от велоалеи и велопаркинги. До каква степен се осъществи това ваше намерение и какво беше изградено?

Последна актуализация: 03:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 8
Nikodim
преди 12 години
Любимата ми учителка по руски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 9
dakl
преди 12 години
Ако не беше от един отбор с Б.Б. и Ц.Ц. можех да гласувам за нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още