IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Акцентираме на събираемост, а не на вдигане на данъците

Никога не съм си мислила, че ще си върнем контрола над Общинска банка лесно и бързо, каза кметът на София

07:45 | 05.10.11 г. 2
<p>
	Йорданка Фандъкова, Снимка: ГЕРБ</p>

Йорданка Фандъкова, Снимка: ГЕРБ

За тези 2 години изградихме над 10 км велоалеи, като започнахме цялостното изграждане на велоалеи. До този момент имаме изградена над 20 км такава мрежа. В район „Младост“ сме изградили над 7 км велоалеи и направихме цялостен ремонт на  тротоарите. Над 2 км е велоалеята по бул. „Ломско шосе“, като изграждането й ще продължи до Лъвов мост. Започна изграждането на велоалея и по бул. „Гоце Делчев“. която ще свързва бул. „Цар Борис III“ с Южния парк. Разработили сме цялата мрежа, която е около 100 км, и в следващите 2-3 години, ако се работи със същото темпо, ще се изгради цялата мрежа.

- Защо мерките за намаляване на популацията на бездомните кучета останаха без резултат? И ако спечелите втори мандат смятате ли да вземете по-кардинални мерки за справяне с този проблем?

Проблемът с бездомните кучета може да бъде разрешен най-бавно, защото от една страна той е много сериозен и засяга живота и здравето на хората, но от друга страна ние сме длъжни да подхождаме хуманно към решаването му.
Първата програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета започна да работи през 2008 г. В последните години броят на кучетата намаля два пъти – от 20 хил. през 2006 г. на 10 хил. сега. Факт е, че по време на кризата имаше увеличение на броя на кучетата и причините са ясни - хората оставиха домашните си любимци и техните поколения на улицата, строежите затвориха работа и пуснаха кучетата.

Направихме нова програма и вече работим по нея. Решаването на този проблем изисква време и затова в програмата сме дали реалистични срокове. Заложили сме след 2 години намаляването на популацията наполовина и чувствително намаляване на проблема през следващите 5 години. Направена беше и сериозна проверка в Екоравновесие, където бяха установени сериозни нарушения, като и това допълнително забави работата по този проблем.

- Ще се променят ли размерите на местните данъци и такси за догодина?

Акцентираме на събираемост. В годините на криза заложихме на това да не се увеличават данъците и таксите, но увеличихме многократно усилията и работата по събирането им, с което си осигурихме и изпълнението на бюджета. До този момент сме събрали над 50 млн. лв. стари задължения, като удвоихме ревизионните екипи, сътрудничим с КАТ, за да получаваме информация за регистрираните автомобили, имаме споразумение с ДНСК, за да получаваме информация за сградите, които се въвеждат в експлоатация.

Въпросът със зонирането на столицата се поставя като въпрос за увеличаване на данъците. Целта на подреждането на данъчната карта на София не е увеличаване на данъците, а по-справедливо разпределение на данъчната тежест. В следващите години данъчната карта на столицата ще трябва да се подреди, за да знаят хората къде, защо и какви данъци плащат.

- Ще се промени ли и как начинът на изчисляване на такса смет?

Търсим различни варианти за по-справедливо начисляване. Трябва да сме внимателни и да не бързаме с решението, за да можем да гарантираме, че таксата ще бъде поносима за гражданите.

В момента основната тежест се поема от бизнеса. Именно заради това ние сме създали различни алтернативи, като тази година намалихме с 2 промила такса смет за бизнеса. Освен това компаниите имат възможност да избират различни алтернативи, като част от таксата заплащат на база на количество отпадък - чрез заявяването на брой контейнери  или чрез сключването на договори за директно сметоизвозване.

- Какъв се очертава да бъде бюджетът на Столичната община за 2012 г.?

В момента работим върху проектобюджета за следващата година на база на изпълнението, което имаме към момента. Резултатите за осемте месеца показаха, че имаме изпълнение на собствените приходи с почти 17 млн. лв.  повече от същия период на миналата година, въпреки че кризата продължава да се усеща навсякъде.
Няма да има големи разлики в бюджета през тази и следващата година, поне според очакванията ми.

- Как виждате София след 4 години?

Аз много харесвам и обичам София. Трудно ми е да я опиша с две думи, но я виждам по-подредена, по-приветлива, по-зелена и цветна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 8
Nikodim
преди 12 години
Любимата ми учителка по руски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 9
dakl
преди 12 години
Ако не беше от един отбор с Б.Б. и Ц.Ц. можех да гласувам за нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още