IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Велев: Износът на Стара планина холд към ОНД расте за сметка на този към ЕС

Ползата от кризата е в оптимизацията, тъй като за да се оцелее се търсят всички възможности и след като икономиката тръгне ефектът е налице, споделя изпълнителният директор на холдинга

07:35 | 07.12.11 г.
<br />

- Вашите предприятия са в сравнително малки градове като Казанлък, Ямбол и Пазарджик, където и заплащането е по-ниско в сравнение със София. Биха ли били вашите дружества толкова печеливши, ако бяха в София?

При нас средните заплати са над средните за страната и много над средните за преработващата промишленост. Брутната средна заплата за преработващата промишленост е 600 лв., а за страната - 700 лв.

- Как може държавата да подпомогне на износителите?

Като оставим настрана, че не трябва да им пречи и да им създава прегради, трябва да работи за ограничаване на сивия сектор. В момента ДДС при износ се възстановява ритмично. Миналата година по това време имаше задържане.

Държавата може да поема част от разходите за участие на панаири и изложби. Дистрибуторът ни в Турция ни сподели, че турската държава му възстановява 50% от разходите за панаири в чужбина. Нужни са и добри кредити за износителите, с по-ниски лихви. ББР може да изпълни тази функция.

- В светлината на пенсионната реформа, мислите ли че служители на 65 г. за мъжете и на 63 г. за жените се вписват идеално в производствения процес на вашите дружества?

Ако всички са 65 годишни не, но ако 1/30 са 65 годишни няма проблем, дори трябва да са 1/40 защото стажът за пенсиониране е 40 години.

- Одобрявате ли покачването на пенсионната възраст?

Няма алтернатива на покачването на възрастта. Нашите теоретици пресмятат 2,6 млн. работещи и 2,2 млн. пенсионери. Но от работещите 700 хил. са на бюджетна издръжка. А работещите в икономиката са под 2 млн. души.

Със или без протести пенсионните реформи вървят в цяла Европа и това няма алтернатива. Когато реформите се отлагат от протести, след това са нужни по-тежки реформи и е крайно време това да се разбере.

Нужно е да отпаднат класовете за прослужено време. В частния сектор и без това се върви отзад напред. Първо се договаря чисто възнаграждение, след което се начисляват класове осигуровки и т.н.

- Одобрявате ли постоянното повишение на минималните осигурителни прагове?

Когато бяха въвеждани ги подкрепихме. Но с течение на времето те започнаха да се превръщат от мярка срещу сивата икономика в политика на легализиране.

Те са минимални и трябва да се договарят, така че да са границата на реалните заплати. Сега се договарят, но където няма договореност започват споровете със синдикатите какво да се направи. Ние предлагаме да останат същите, синдикатите - да се увеличат със средния процент на договорените браншове, а държавата предлага да се увеличат с прогнозния ръст на средния осигурителен доход.

От друга страна, не са редки случаите, когато се изплащат официално възнаграждения, равни на съответния минимален осигурителен доход, а неофициално се доплаща на ръка. Изглежда идва време да се преоцени тази практика.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Елхим-Искра АД(ELHM)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още