IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Д. Младенов: Държавните и общински болници практикуват "креватна медицина"

Здравеопазването не е на ниво, защото не се правят решителни реформи и не се работи на ясни пазарни принципи, твърди собственикът на клиника "Медикус алфа"

08:35 | 31.05.12 г. 1
<p>
	Според Д-р Динко Младенов в България работим с ниска цена на медицинския труд и на медицинската услуга.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Според Д-р Динко Младенов в България работим с ниска цена на медицинския труд и на медицинската услуга. Снимка: Investor.bg

 
- Доктор Младенов, да опитаме да сравним цените на медицинската услуга у нас с цените около нас. Къде сме ние?
 
- В България работим с ниска цена на медицинския труд и на медицинската услуга. В пъти по-ниска от Европа и по лични наблюдения около 1,5-2 пъти по-ниска от Гърция, Македония, Сърбия. В този смисъл Българския лекарски съюз е длъжник към съсловието ни. Цените за лекарства, материали, техника са европейски, защото ги купуваме от Европа. Разходите са константни, а цената на услугата е ниска и оттам ефективността в медицината е ниска. Дали е вярно това?
 
Ами вижте какво правят най-напред българите, които са на гурбет в чужбина – масово ползват нашите болници, за да си оправят зъбите, да си направят изследвания, да се полекуват. Разликата в цената и в качеството на медицинската услуга на Балканите предизвиква и движение на пациентски потоци. Към България идва поток от пациенти, за които лечението в родната им Гърция излиза скъпо. От България към Истанбул пък пътуват пациенти, които получават медицинска услуга, каквато тук не можем да им предоставим. 
 
- Ако един лекар е по-добър професионалист от друг лекар, той получава повече доходи. Това вярно ли е?

-Не съвсем. Да, добрите лекари имат повече пациенти. Но доходите на мнозина колеги се формират и по чисто административен път, защото  нормативната уредба изисква болницата да има минимален брой специалисти. Лекарите започват да стават по-търсени от болниците не заради качествата си, а по чисто административни причини. И голяма част от колегите си помислиха, че са велики и спряха да се развиват. Но добре, че има и много съвестни лекари, които работейки истински професионално, поддържат доверието в професията. Колко ще ви струва прегледът “на частно” зависи от много фактори, включително и имиджови.
 
И в медицината има понятие производителност на труда. Като собственик на болница имам задължение да създам условия трудът на хората, с които работя, да е производителен чрез високотехнологична медицина. Това е начинът да се увеличат заплатите на медиците, другото е спекулация.

-  Какви инвестиции прави годишно една малка клиника като вашата?
 
За последните 12 месеца инвестицията ни в техника е за около 380 000 евро. При други условия тази сума може да доведе до пренапрежение в бизнеса ми, но част от средствата са по европейската програма за конкурентоспособност и това е голямо облекчение за мен. Това са средства, с които сме закупили лазерни апарати за операция на простатна жлеза, за лазерно лечение в стоматологията, 3D панорамен дентален апарат.
 
- Доктор Младенов, имате ли обяснение защо не се задържаха на пазара частните здравни медицински фондове?
 
На старта всички имаха добри намерения. Но се конкурираха за левчетата на работещите в държавния сектор, считайки го за по-сигурен може би. Или пък защото там ставаше дума за големи групи от хора, които по административен път можеха да бъдат “записани” в един или друг фонд. После дойде моментът, в който фондовете започнаха да насочват частните и корпоративни клиенти към евтините държавни и общински медицински заведения, където не получиха по-качествена здравна услуга. И го правеха по икономически причини, като се надцакваха с дъмпингови цени, а обещаваха повече, отколкото можеха да дадат при тези цени.
 
Пациентите правилно разбраха намека – и да плащат допълнително на здравни фондове, и да не плащат, пак ще ги лекуват по един и същ начин. И постепенно интересът към фондовете за доброволно здравно осигуряване намаля. Разбира се трябва да отчетем и немаловажния факт, че не се приеха необходимите законодателни промени, с които НЗОК и доброволните фондове да бъдат равнопоставени в оперирането със средствата от задължителното здравно осигуряване.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Костадин
преди 11 години
Крайно време е да им се иземат всички легла !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още