IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Герганова: България има добри предпоставки за развитие на биоземеделие

Родните потребители пренастройват изключително динамично своето търсене, посочва пред Investor.bg търговският директор на Гимел АД

09:10 | 24.10.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Елена Герганова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Елена Герганова. Снимка: Личен архив


- Има ли шанс България да стане значим фактор в този сегмент в Европа? Какви са основните й предимства?

България няма как да стане фактор като структуроопределящ доставчик на Европейския пазар, защото се конкурираме с големи производители като Испания Италия и т.н., но от гледна точка на качество и благонадежност не отстъпваме на нито една страна!

Голяма част от българските биопродукти се изнасят основно за Германия, Холандия, Швейцария, Австрия. Фирмите работят по поръчка на чужди контрагенти, които преработват или препакетират продукцията и я продават със свой етикет. Българските биопродукти се продават под чужди марки, които са наложени и се разпознават от европейския консуматор. Въпреки това, те намират добър прием на външния пазар.

- Гимел изнася по-голямата част от продукцията си. Какви продукти произвеждате и кои страни са основните ви клиенти?

В нашите биоферми отглеждаме краставици, домати, чери. Това са основните ни артикули, като в Европа сме най-популярни с биокраставицата. Пролетта и лятото за нашия пазар отглеждаме всички типични зеленчуци- спанак, зелена салата, рукола, подправки, пипер, зелен фасул, тиквички, патладжан, млечна царевица, тиква Хокайдо, диня, и др. Догодина ще започне да плододава и ябълковата ни градина.

- Какви са плановете ви в средносрочен план по отношение на инвестиции, износ, развитие на вътрешния пазар и др.?

В производството се борим за намаляване на разходите и в момента реализираме много голяма инвестиция за подобряване на топлинната ефективност.

Относно продажбите дълги години работихме, за да покрием европейските стандарти и да постигнем висока конкурентоспособност на външния пазар. Сега се стремим да поддържаме постигнатото ниво и да не губим трудно завоювани позиции.

От няколко години иновациите ни са свързани преди всичко с България. След около месец-два ще стартират два нови проекта: ще отворим фирмен магазин, който построихме до нашия офис в София и който ще превърнем в място с дух и атмосфера от природата. В него клиентите ще могат да открият нашите биозеленчуци и плодове, да си налеят биозехтин, да купят биобрашно за домашен хляб или вече изпечен топъл хляб, боб, мед, билки, биовино и други внимателно селектирани от нас артикули. Голяма част от тях ще набавяме от малки фермери със семейни традиции и опит в производството.

По същото време пускаме и доставките на нашите биозеленчуци и плодове "до вашата врата"! От тази услуга ще могат да се възползват хора, които не могат да отделят често време за пазаруване.

И двата ни нови проекта се инициираха от нашите потребители.

- Какви са нагласите на потребителите у нас и какви са основните им резерви?

Спекулациите с биопродуктите в световен мащаб по принцип са много големи поради простичкия факт, че те са контрапункт на "еволюцията" на конвенционалните земеделски стоки за масова употреба, чиито цели варират от ГМО, за изхранване на населението, до гурме хибриди, обогатяващи презадоволения избор на потребителите в развитите икономики.

От българските потребители аз съм много приятно изненадана, защото изключително динамично пренастройват своето търсене. Когато преди 5-6 години започнахме да предлагаме нашите биозеленчуци на вътрешния пазар, малко хора знаеха какво е „био“ и какви са предимствата на продуктите с такъв произход. Съпоставено със Западна Европа, по същото време „биото“ беше издигнато в култ. Нашите биокраставици и биодомати вече се бяха наложили като ключов артикул в известни вериги магазини.

Все пак, за съжаление, в България още има хора, които бъркат БИО с ГМО, или такива, които отъждествяват биозеленчуците с тези от градината на баба, а почти никой не прави разлика между пестициди и нитрати!

- Какво може да се направи в това отношение?

Във високоразвитите европейски страни правителствените програми, медии, училища, родители, неправителствени организации... всички гледат в една посока! Разясняват предимствата на биопродуктите и подпомагат с всички сили и средства местните биопроизводители. У нас в медиите по-често може да се срещнат "експерти", които обясняват, че зеленчуците не са „био“, защото имат нитрати или, че в България не може да се отглеждат биопродукти, защото изследвания от геолози сочат, че Родопите и Западна България са наситени с тежки метали, а някой наскоро писа, че малките производители от провинцията по нищо не отстъпват на биопроизводителите!? Сигурна съм, че и това ще се промени.

- Какви са "гаранциите", за които трябва да знаят хората, които гледат с предубеждение на биопродуктите?

Биофермерите произвеждат силна, питателна храна от здрава, добре балансирана почва. В работата си те следват стриктни изисквания, познати като биостандарти, описани в Европейска директива. Гаранцията за потребителите са сертификатите на продуктите, зад които стои много сложна структура от проследяемост и контрол.

Всеки биосертифициран продукт на етикета си трябва да съдържа общоприетото в ЕС лого за хранителни продукти – т. нар. "европейско листо". Под знака задължително се поставя номера на сертифициращия орган.

- Какви са прогнозите ви за развитие на сегмента на биопродукти у нас в средносрочен план?

Нагоре! Имаме да догонваме пазарния дял на Германия, Франция, Австрия. Според нас това е правилната посока и е въпрос на време биосекторът в България да достигне пълния си потенциал.

Всяка година нараства броят на регистрираните биопроизводители. Увеличава се и асортиментът. Бяха създадени асоциации на биопроизводителите и на биотърговците. Има вече български серитифициращи органи. Отвориха се представителства и на чуждестранни такива. Повече хора се обръщат към природата и се замислят за качеството на продуктите, които слагат на трапезата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
И за това си има ясни и точни причини. Сигурно се сещаш какви са, да не предъвкваме познати неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Не знам кой немощен мозък е трепнал и пръстчето е цъкнало "минус" върху описания от теб факт!? Ще разказваме на деца и внуци, какво е сирене, кашкавал, лютеница, сок и нектар, докато те намират миши опашки в БигМак...или друга някаква подметка и като опитат домашно ще казват, че то не е "истинско". Но този процес подлежи на контрол от всички нас....Е, като дете не съм ял салата от домат посред зима, но това не ми е попречило в нищо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
това, което имахме беше най-чистото биоземеделие, но го унищожиха ликвидационните съвети, това което вече никога няма да имаме и за което винаги ще плачем е онова което съсипа безвъзвратно нашето родно производство....радвайте се на дървените вносни домати, да ви са сладки и вкусни на всички ГМО-*** на модерния свят...добър апетит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
lkisiov
преди 11 години
gospojata sama go kazva 4e samo lud ili napalno zabluden shte se zanimava s bio-zemedelie ako 4etesh vnimatelno otgovorite na vaprosite koito dava nezavisimo ot zaglavieto na statiata ,za tova ne slushaite analizatori bili te izpalnitelni directori ili hora koito niamat dori i edna stotinka invetirani v tova koeto prepora4vat.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Lamer777
преди 11 години
ще ядат генно-модифицирани храни или не сме чували, че всички сме в една лодка. Но по определение, чиновникът си е *** и мързелив. Иначе не би бил допуснат там или пък не би му било осигурено служебно издигане. За администрацията е по-лесно да разреши вноса на ГМО, а не да съдейства по проекти за био-земеделие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Lamer777
преди 11 години
На 20 ноември 2009г. на свое заседание Съвета на Европа по земеделие и рибарство при странно затишие взе решение да разреши вноса на територията на Съюза на храни, продукти и фуражи от генетично-модифицирана (ГМ) американска царевица. Под това решение сложи подписа си и българският министър на земеделието и горите Мирослав Найденов. От друга страна по мярката за Агроекология за периода 2007-2013г. България трябва да усвои 1.6 милиарда евро за био-земеделие. До този момента обаче, почти три години, сумите изплатени по проекти са нищожни и производителите, които успяват да ги получат се оплакват, че са само малка част от очакваното. Останалите кандидати, доколкото ги има не получават нищо. Проектите не се одобряват заради невероятно чиновническо тъпоумие, например заради изпуснат подпис на някоя страница или сгрешен код. Дори, когато го констатират не се обаждат, а си траят сякаш нищо не се е случило. Законодателството било такова. Нека тогава да признаем, че всички, включително и децат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Защо на нормалното земеделие му викат биоземеделие?!Това ще да е от стартата американска мода химическите концерни усърдно да способстват в изпростачването на човечеството за сметка на неговите кинти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още