IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Иванов: Над 50% от водата се пилее заради остаряла инфраструктура

Необходими са радикални промени във ВиК сектора, което е дългосрочна отговорност на всички нас, изтъква изпълнителният директор на ВАТО БГ

09:30 | 02.11.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Димитър Иванов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Димитър Иванов. Снимка: Личен архив

- Институции като ЕБВР често проявяват интерес към подобни проекти. Вие търсили ли сте подобни инвеститори и имате ли такива планове?

Ние сме в категорията малък и среден бизнес. Засега не сме търсили инвеститори, но не изключвам това да се случи с разрастване на бизнеса. Във всички случаи обаче ще се търсят стратегически инвеститори, което може би изключва институции като ЕБВР или други банки и фондове. При нас капиталът не е в основата на развитието, а знанията и възможността да генерираме иновации.

- Какви продукти ще произвежда предприятието на ВАТО БГ и каква технология/ноухау ще използва?

Това, което вече произвеждаме във ВАТО, е водопроводна арматура. Най-съществената част от производството в момента е на доста специализирана регулираща арматура. Производителите в света, които произвеждат такава арматура, се броят на пръсти, а тези които го правят качествено са 3 компании в целия свят. В момента ние произвеждаме тази арматура по лиценз, т.е. ползваме чуждо ноухау, с правото да реализираме продукцията на определени лимитирани пазари. Второто, което прави тези продукти специализирани, е тяхната функция – много често ги сравняваме с тази на мозъка, т. е. това са продуктите, които управляват водопроводната мрежа или по-точно - грижат се за по-оптималното й функциониране чрез управление на налягането или дебита.

Важно е да отбележим това, че произвеждайки такава арматура, макар и с чуждо ноухау, ние се превръщаме в компания, която вече говори за изпълнение на цялостни решения в областта на управление на налягането например, т.е. ние не само даваме инженерното решение, но произвеждаме и предоставяме оборудването и не на последно място се грижим за неговото правилно функциониране.

Друг важен момент в тази конкретна област, имайки предвид управление на налягането, е енергийният потенциал на водопреносните мрежи. Като експерти в управление на налягането в мрежата, ние сме много близо до това да усвоим и енергийния й потенциал. Това например е посока, в която ще са насочени усилия и инвестиции от наша страна за развитие на нови продукти.

Накрая, но не на последно място, в момента ние вече произвеждаме част от гамата на тази, която наричаме по-проста арматура, а именно - спирателната. Макар и по-прости във функцията си, която изпълняват, те са важен компонент от водопроводната мрежа и определят немалка част от качеството на водната инфраструктура.

- Каква част от продукцията ще бъде насочена към външния пазар и към кои страни?

Външните пазари за нас са изключително важни и на тях залагаме дългосрочното си развитие. Фокус за нас през следващите 10 години ще е Източна Европа – особено Румъния, защото на тях също им предстои обновяване на инфраструктурата. Важни пазари за нас са Русия и Близкия изток.

На първо място обаче за нас е местният пазар. На България й предстои да обнови водната си инфраструктура. Това трябва да се случи в рамките на следващите 8-10 години и този процес вече е стартирал. Нашата продукция може да бъде вложена в новата водна инфраструктура на България. Ние вярваме в това, че европейските средства, които България ще усвои, трябва да бъдат насочени към местни производители като нас. Важно е нашите ВиК дружества да предпочетат местните производители.

Свидетели сме на това как западноевропейски производители успяват да прокарат по един или друг начин критерии за избор, с които да ограничат участниците на пазара на арматура. Например в момента за няколко актуални проекта за водна инфраструктура има изискване арматурата, която се влага, да има GSK сертификат.

С този сертификат, който е от спорно значение за качеството на продуктите, разполагат само три европейски производители в момента. Това автоматично ни изключва от тези проекти и за нас това е една изкуствена бариера, която защитава чужди интереси. Ние твърдо не сме съгласни с подобни ограничения и ще се борим усилено, за да променим това, което се случва, и да търсим механизмите, с които да защитим местното производство.

- Можем ли да постигнем нужната производствена рентабилност при такъв тип предприятие, за да сме конкурентни на европейските пазари?

Във всички случаи ще сме конкурентни на европейските пазари. Това, в което сме инвестирали, ние като производител, е именно оптимизация на конструкцията на продуктите. Това е пряко свързано със себестойността на продукта. Благодарение на оптимизация, без да правим компромис с качеството, ние постигаме и по-добра цена.

Бързам да отбележа, че това е добра цена спрямо качествените производители. Има много производители, особено от Китай, но не само, които нямат достатъчно добър контрол на качеството и правят много компромиси за сметка на цената. Спрямо тях ние определено ще сме винаги с по-високи цени. Но качеството ще е несравнимо.

- Вие лично какво си пожелавате да се промени по отношение на управлението на водните ресурси и инфраструктурата у нас през следващите години?

Аз лично бих се радвал да има последователност и дългосрочност в управлението на ВиК сектора. Едно от нещата, които може да повлияе положително в това отношение, е концесиониране на сектора, но не изключвам и друг механизъм, който може да осигури такива условия. Важно е цикличността в смяната на управляващите да не влияе драстично на развитието на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
neuro
преди 11 години
Остаряла или ... може би ИЗНОСЕНА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
parceli
преди 11 години
Не е инфраструктурата, а *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Прав е г-н Иванов за остарялата инфраструктура, но ще пие студена вода докато по закон загубите от общите водомери и магистралните водопроводи се плащат от клиентите. По тази причина ВИК дружествата нямат интерес да подобряват инфраструктурата, а ние ще си чупим колите в пропадащи дупки по улиците, отворени от подземни ручейчета и цели реки понякога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още