IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фотис Дзатас: Българската борса се нуждае от допълнителна ликвидност

Към настоящия момент българският капиталов пазар не е достатъчно ликвиден и не е атрактивен за голяма част от инвеститорите, смята Дзатас

14:21 | 27.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Фотис Дзатас; снимка: личен архив
Фотис Дзатас; снимка: личен архив

Преди малко повече от месец 43-годишният Фотис Дзатас придоби 21% от публичната компания Доминант финанс АД, която е един от основните акционери в Български информационни технологии АД. Днес БФБ-София съобщи, че Общото събрание на акционерите на Битекс (BITEX) ще се състои на 6 март 2006 година, като ще бъде гласувано увеличение на капитала от 2,9 млн. лв. до 17,4 млн. лв.

Фотис Дзатас притежава над 20-годишен опит, натрупан на Атинската фондова борса, където е бил инвестиционен консултант и брокер, а също така и посредник при първични публични предлагания, увеличения на капитала, поглъщания и сливания на гръцки публични компании. Периодът между 1997 и 2000 година е един от най-значимите в историята на Атинската фондова борса. Тогава дневният оборот достига 2 млрд. евро, а борсовият индекс ATG повишава стойността си над шест пъти - от 1000 до 6000 пункта.

С Фотис Дзатас разговаря Иван Нончев.

Г-н Дзатас, какво ви доведе в София и какви са вашите планове в професионално отношение?

Както знаете, аз закупих част от капитала на Доминант финанс АД. Стратегията ни включва превръщането на компанията в холдингово дружество, със значителни активи в България и Гърция. В момента тече процес по придобиване на шест фабрики в Гърция, освен това притежаваме и дял от 43% в Български информационни технологии. Досега въпросните фабрики бяха собственост на основните акционери в Доминант финанс АД, но бе взето решение да бъдат прехвърлени под шапката на българската компания. Това разбира се, ще стане факт след като получим одобрението на Комисията за финансов надзор и след гласуване на Общото събрание на акционерите. Целта ни е да създадем дружество със значителна реална стойност, след което да осъществим увеличение на капитала, като предвижанията са той да достигне размер между 10 и 20 млн. лв.

- За какво ще бъдат използвани средствата от увеличението на капитала?

За придобиване на дялове в български дружества. Моето участие е свързано със структурирането на проекта и осъществяването на увеличението.

- Смятате да инвестирате в български публични компании. Това означава ли, че очакванията ви са свързани със повишаване на ликвидността на БФБ – София и привличането на свежи капитали?

Към настоящия момент българският капиталов пазар не е достатъчно ликвиден и не е атрактивен за голяма част от инвеститорите. Въпреки това, както се е случвало и на други места, например на сравнително малката фондова борса в Кипър, няколко успешни IPO-та, съчетани с известен приток на чуждестранен капитал, много бързо биха привлекли вниманието на банките и другите големи инвеститори от съседните страни. Аз лично мога да потвърдя интереса на няколко гръцки инвеститори, които търсят възможности за инвестиции на БФБ – София. Нашите действия, както и паралелното увеличение на капитала на Български информационни технологии, имат за цел да подействат като „магнит“ за чуждестранни хедж-фондове и други институционални инвеститори.

Лесно ли е за гръцки инвеститор да свикне с организацията на търговията на БФБ – София? Според вас има ли определени аспекти, в които трябва да се търси подобрение?

Търговската система е много добра. Платформата е създадена от NASDAQ и е интегрирана успешно на борсата в Москва. Проблемът на гръцките инвеститори е, че за да търгуват трябва да дойдат в България и да отворят сметка при инвестиционен посредник. Това носи допълнителни затруднения, които карат инвеститорите да се насочват към други пазари, като тези в Истанбул, Кайро и Букурещ, до които има достъп чрез обикновени подсметки при атинския борсов посредник и не са необходими допълнителни споразумения или банкови сметки. Има нужда от интегрирането на системата на БФБ – София с другите европейски платформи. Доколкото знам, вече се работи в тази посока. Предприемането на подобна стъпка би повишило осезателно ликвидността на българския капиталов пазар.

Очаквате ли скорошен пазарен ръст и как виждате бъдещето на българската борса?

Във всички случаи е необходима ликвидност. Ако дневният оборот от 2 млн. лева нарасне до 50 млн. лв., със сигурност ще бъдат привлечени нови инвеститори. Компаниите, които развиват успешна дейност, разполагат с добро управление и имат атрактивно съотношение цена/печалба на акция, ще бъдат привлекателни за пазарните участници и биха донесли значителна доходност. При някои не толкова печеливши дружества вероятно ще с наблюдава известен спад. Все пак, смятам че индексът BG40 ще отбележи значително повишение.

Каква е ситуацията около Битекс?

Постигнато е пълно съгласие между Юрокапитъл и Доминант финанс относно модела на увеличението на капитала, което предстои да бъде гласувано на Oбщото събрание. Готови са плановете за пресктутурирането на дружеството в компания за инвестиции в недвижимо имущество. Акционерите на Битекс могат да бъдат сигурни в успешното бъдеще на компанията.

Свързани компании:

Доминант финанс АД(4DF)

Юрокапитал Битекс АД(5EB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още