IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Ачев: Покачването на инфлацията е донякъде очаквано и желано

В такава ситуация добре се представят реалните активи, суровините, акциите на водещи компании, както и някои от облигациите, казва експертът

15:23 | 09.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Явор Ачев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Явор Ачев. Снимка: Личен архив

Предлагането на някои специални фондове от наша страна като Протект 90 (с гаранция на минимум 90% от инвестираната сума) и фондовете от типа Buy&Watch (с предварително определена очаквана доходност) също доведе до повишаване на интереса от консервативни инвеститори и такива, които не бяха инвестирали във фондове досега.

Как гледате Вие на идеята за глобална данъчна ставка –  новите правила за облагане на големите компании биха ли повлияли на пазарите?

Въвеждането на Глобалната данъчна ставка е все още на етап на напреднал проект. Доколкото знаем, има още доста неща за уточняване и приемане преди тя да стане факт като очакванията са това да сте в следващите 3-4 години.

От това което знаем до момента, не очакваме тя да има отражение върху финансовите пазари. По скоро би довела до пренастройване на дейността на засегнатите мултинационални компании.

Какви рискове трябва да отчитат инвеститорите, като влагат пари на финансовите пазари до края на тази година?

Един от основните рискове е от неравномерно възстановяване по света във връзка със справянето с пандемията. Как би се отразило на световната икономика например, ако САЩ и Европа продължат с успешното ваксиниране, а големи страни от развиващи се пазари като Бразилия, Индия, Русия изостанат.

Друг риск е увеличаването на политическото противопоставяне (между САЩ и Китай например).

Удачен ли е моментът за инвестиции или за смяна на стратегията?

Моментът е удачен, особено имайки предвид, че инвестирайки можем да предпазим средствата си от инфлация, както говорихме.

Ако вече имаме инвестиции, но те не включват акции, реални активи, суровини може да помислим също и за промяна на стратегия, защото те няма да ни предпазят от инфлация.

Какви са Вашите наблюдения – повече хора ли се обръщат към инвестиции във взаимни фондове и какви фондове предпочитат?   

Да, опредено повече хора се обръщат към взаимните фондове, както за директни инвестиции, така и за спестовни планове с равни месечни вноски.

Предпочитани са фондовете с активно управлявани готови портфейли – консервативни, балансирани, динамични.

Какво е най-важното хората да знаят за инвестициите във фондове?

Преди да инвестираме е добре да се запознаем с документите на Фондовете, особено с Ключовата информация за инвеститорите. Там са описани както инвестиционните стратегии и рисковият профил, така и препоръчителният хоризонт за инвестиции в даден фонд, които ще ни помогнат да изберем кои фондове са най-подходящи за нас.

След като инвестираме е най-важно да държим емоциите си под контрол и най-вече да не се поддаваме на инстинктите си да продаваме „евтино“, като излизаме от инвестициите си по време на пазарни корекции.

Какви фондове предлагате в България и за хора с какъв инвестиционен хоризонт са подходящи те?

В България предлагаме пълна гама кама от фондове, като започнем от Фондовете на паричния пазар, които са подходящи за корпоративни и индивидуални инвеститори с излишна ликвидност за периоди до 1 година. Имаме също и Фондове в облигации (правителствени, корпоративни, смесени), които са подходящи за инвестиции за 2-3 и повече години, както и Фондове в акции, които препоръчваме за 5 и повече години.

Предлагаме също и специални Фондове в суровини, Фондове с предварително очаквана доходност (Buy&Watch), Фонд с гаранция на капитала (минимум 90%), различни гъвкави фондове (в акции и облигации), тематични фондове и др.

Кои от предлаганите у нас фондове са най-търсени? 

Най-търсени като цяло остават фондовете в акции, особено тези на американските пазари и тези на компании в бързо развиващи се сектори (технологии, теле-медицина, роботика и др.).

Както споменахме, засилен интерес има и към фондовете с готови активно управлявани портфейли и предварително определен профил (консервативен, балансиран, динамичен), както и към фондове, подходящи за консервативни инвестиции (на паричния пазар, Протект 90, Buy&Watch и др.).

Предишните резултати от дейността на Фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати от тази дейност. Стойността на инвестициите и доходът от тях могат да се повишат, но и понижат, без гаранция за печалба и при съществуването на риска за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените от тях средства. Инвестициите във Фондовете не са покрити от гаранционен фонд или от друг вид гаранция.
Съдържащата се тук информация не е съвет за сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима сам решението си да инвестира, или да прави други сделки с Дялове/Акции на Фондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Между тези словесни еквилибристики човекът с кръстосаните ръце не разглежда случая, че инфлация има при активите, но не и при произвежданите стоки и услуги. АЙДЕ малко кажи нещо и по този въпрос и как той се отнася до икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още