IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисът като територия за вдъхновение

Заобикаляща среда и гъвкавост – това са две от ключовите условия за избор на съвременния офис

16:58 | 21.03.14 г.
Офисът като територия за вдъхновение

Пазарът на офиси = пазар на офиси в София

Когато се говори за пазар на офиси в България обаче, това като че ли е равносилно на пазар на офиси в София. Големите корпоративни клиенти не припознават другите големи градове в България като офис дестинации, което е проблем за цялата икономика, коментира Иван Велков.

Във Варна има теоретични предпоставки за сериозен пазар, но той така и не се е развил. Подобна е и ситуацията в Пловдив – градът започва да пробужда интерес сред потенциални инвеститори, главно от аутсорсинг индустрията, но не заради географските си предимства, а на базата на достъп до квалифицирани и обучени кадри. Предлагането на подходящи за тези инвеститори офиси обаче е изключително слабо.

В тази връзка човешкият капитал се оказва много по-значим фактор и властите трябва да се ориентират към подготовката на програми, ориентирани към хората.

Офис според бизнеса

Все повече българският бизнес възприема концепцията за офис пространство, което следва развитието на самия бизнес, коментира и Десислава Митева, генерален мениджър на Regus България.

Според данни на Regus до 2015 г. мобилните служители в световен мащаб ще достигнат 1,3 млрд. души, което е 37,2% от работната сила в глобален план. Това предполага засилване на търсенето на гъвкави работни пространства за определен брой хора, а не на "твърда" площ, достъпни от точки близо до дома или близо до клиента, коментира Митева.

Данните на компанията сочат още, че около 66% от служителите биха приели малко по-ниска заплата в замяна на повече гъвкавост при работата. Близо 60 на сто от служителите биха могли да работят на практика отвсякъде. Над половината от конвенционалните офис пространства пък остават празни през работния ден поради различни причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още