IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Панчев: Очакваме над 1,1 млрд. евро инвестиции в "Тракия икономическа зона"

Работим в следващите 10 години да дойдат поне още 100 нови инвеститори от ЕС, коментира председателят на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“

08:20 | 15.04.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инж. Пламен Панчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Инж. Пламен Панчев. Снимка: Личен архив

През март направихме първия форум за съединяване на бизнеса и образованието – срещнахме Техническия университет с мениджърите на предприятия от „Тракия икономическа зона“. Взаимно чуха кривиците и правиците си и начертаха конкретни стъпки за създаването на квалифицирани кадри.

Инвеститорите в индустриалните зони ни доказаха и нещо изключително важно: ромското население може да се труди добре и да се интегрира. Вече има над 10-годишен положителен пример – в английското предприятие William Hughes от 150 работници 60 са роми. Макс Хюз, управляващ директор, споделя, че компанията бележи 7 пъти ръст от 2004 г., откакто построиха завода си в зона Раковски.

Какъв е интересът на общините да участват в „Тракия икономическа зона“?

За общините, на чиято територия има вече действащи индустриални зони, нещата са много ясни - работни места, устойчиво развитие, добър жизнен стандарт за населението. Но да кажем община Първомай, където още няма създадена индустриална зона, също подкрепя начинанието. Тя вижда своите интереси в това да реализира продукцията, произвеждана на нейна територия. Именно в и чрез „Тракия икономическа зона“, защото тук стартирахме зона с аграрна насоченост, в която се обединяват усилията и интересите на шест големи за България селскостопански производители. Целта е създаване на няколко преработвателни предприятия и тържище за селскостопанска продукция.

9 общини и 2 сдружения - „Клъстер проектиране и строителство” и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”,сключиха през март миналата година Меморандум за сътрудничество при развитие на „Тракия икономическа зона“. Въз основа на този Меморандум на 27 февруари тази година „Тракия икономическа зона“ се обособи като първия в България „Район за целенасочена подкрепа от държавата“ по Закона за регионално развитие.

Кои са общините около Пловдив, в които предстои да се развиват предприятия?

Това са 9-те общини, участващи в Района за целенасочена подкрепа от държавата - Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи, Стамболийски.

Какви са предимствата на „Тракия икономическа зона“ в сравнение с други подобни индустриални зони в страната?

Първо: различни по икономическа специфика зони – има зони с агро сектор, с високотехнологичен сектор, с насоченост тежка индустрия и т.н. Инвеститорът има реални възможности за избор. Второ, разполагаме с готови производствени, логистични, търговски, офис помещения.

И нещо много важно: проектите в Тракия икономическа зона се осъществяват в много кратки срокове. Иначе казано, инвеститорът пести време благодарение на завършеното устройствено планиране на територията, както и на големия опит на екипа ни в индустриалното строителство. Координаторът на проекта на американския гигант Sensata Димитър Македонски сподели с министъра на икономиката Лукарски при посещението на обекта, че преди 5 години със сигурност щял да се двоуми къде да бъде инвестицията – дали в София, Русе, Варна, или Пловдив, но сега категорично избрал заводът да е в „Тракия икономическа зона“ заради силното развитие на зоната в областта на индустрията.

Освен това инвеститорите намират край Пловдив действена подкрепа от страна на общинските власти и от страна на Българската агенция за инвестиции. А и зоната не започва от нулата и е вече развита – вложени са над 1 млрд. евро и има добрият пример на вече инвестиралите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
edimi
преди 9 години
Но, Икономическа зона Тракия си е друг проект за регион Пловдив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
edimi
преди 9 години
Че, той "красавеца тракиец" Премянов/с помощта и на Калфин/ още през ноември 2013 си го заявява открито на два международни форума. Даже и карта бил "сътворил".Като една от "идеите" му е, това да е "помощ за съседна държава да се интегрира в ЕС". На който му е интересно ще намери инфо по въпроса. И кат` нищо да направят една буферна зона, заден двор за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 40
крас
преди 9 години
Не е ли това част от проекта касаещ разделянето на еврозоната на региони единият от които е "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ" с административен център ОДРИН.НЕ Е ЛИ ТОВА ЕДНА ПОЗАБРАВЕНА И ОСТАНАЛА В МИНАЛОТО ИСТОРИЯ ЗА РАЗДЕЛЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ НА "КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ" И "ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ"?Странно но границите на "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ" дублират тези на "ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ".ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ДО 2017 ГОДИНА РАЗДЕЛЕНИЕТО ЩЕ Е ФАКТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още