IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпускането на въздуха от жилищния балон в Китай

Китай би могъл да стане една от малкото държави, успели да изпуснат въздуха от балона, преди той да се спука

07:50 | 14.10.11 г.
<p>
	Жилищен комплекс в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жилищен комплекс в Китай. Снимка: Ройтерс

Какво предстои?

Китайците имат вродена склонност към прекомерни инвестиции в имоти, тъй като за повечето граждани няма кой знае какви други опции. Фондовият пазар е изключително нестабилен, капиталовите пазари са недоразвити, а лихвите по депозитите в банките са твърде ниски, за да компенсират нарастващата инфлация.

"Проблемът в Китай е,че властите казват на хората, че не искат те да инвестират в жилища, но не им казват в какво друго да инвестират", обяснява Джон Удс, главен стратег за Азия в Citi Private Bank.

Препоръките на МВФ към китайската жилищна политика по-рано тази година бяха да се повишат лихвите, да се развият финансовите пазари и да се въведе данък върху имотите на широка база.

Едва ли може да се очаква движение по първите две препоръки в близко бъдеще. Що се отнася до данъка върху имотите, в Чунцин започна пилотна програма, чиято цел бе да охлади ръста на цените, като плановете са тя да бъде въведена в цялата страна.

Тази промяна ще е твърде закъсняла, за да облекчи сегашната ситуация, но все пак има повод за оптимизъм, че жилищните ограничения, наложени от Пекин, работят. Ръстът на жилищните цени започна леко да се забавя в някои от водещите градове, включително в Пекин. Икономистът от Barclays Capital Дзян Чан очаква 10% спад от пика през 2011 г. до края на тази година. "Не очаквам внезапно спукване на балона в близко бъдеще", твърди тя. "По-скоро мисля, че постепенно въздухът от него ще се изпуска".

Какво ще направи Пекин?

Преобладаващото мнение сред икономистите в Китай е, че Пекин ще се намеси доста преди условията да се влошат. Властите биха могли да облекчат ограниченията за покупките на жилища, въведени през последните 18 месеца, или пък да намалят изискванията за резерви на банките, които в момента са на рекордното равнище от 21,5% за големите банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още