IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпускането на въздуха от жилищния балон в Китай

Китай би могъл да стане една от малкото държави, успели да изпуснат въздуха от балона, преди той да се спука

07:50 | 14.10.11 г.
<p>
	Жилищен комплекс в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жилищен комплекс в Китай. Снимка: Ройтерс

Достъпност на жилищата

Национални данни показват, че достъпността на жилищата в Китай не се различава особено от тази във Великобритания и се различава съвсем слабо от тази в САЩ, където цените на жилищата паднаха рязко през последните пет години.

В големи градове като Пекин и Шанхай обаче нещата стоят другояче. Данни на МВФ показват, че жилище с площ 70 кв. м в Пекин струва около 20 пъти повече от средния годишен разполагаем доход на домакинство, четири пъти повече от равнището за страната и седем пъти повече, отколкото в САЩ. Пекин, Шанхай и Ханджоу изглеждат по-зле, отколкото Токио, който е известен с високите си цени.

За Китай скъпите жилища могат да са много по-голяма заплаха за социалната стабилност, отколкото за финансовата. Когато средностатистическият гражданин вече не може да си позволи цените на пазара, рискът от безредици расте, а това е заплаха за управляващата Комунистическа партия.

Това обяснява бързата реакция на Пекин в опит да премахне спекулациите, докато други страни оставиха пазарните сили да регулират ситуацията - понякога с катастрофални икономически последици, както се видя в САЩ.

През юли Китай разшири списъка с градове с действащи ограничения за броя на жилища, които едно семейство има право да закупи. В момента има 40 града с въведени подобни рестрикции, включително Пекин и Шанхай.

През януари властите повишиха минималната първоначална вноска за второ жилище до 60% от 50% по-рано.

В Китай ще е нужно цените на жилищата да паднат с около 40%, преди отрицателният капитал сред собствениците да се превърне в сериозен повод за тревога, твърди Баренд Йансен, началник на отдела за управление на средства за нововъзникващите пазар в Royal Bank of Canada.

Нарастващите заплати също са от полза за Китай. Жилищният срив в САЩ съвпадна с остър скок на безработицата и застой в заплатите. В Китай двуцифрените повишения на възнагражденията са нещо обичайно, така че доходите ще нарастват по-бързо от цените на жилищата.

Какво предстои?

Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още