IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред най-евтините дестинации за строителство в света

Най-скъпият строителен пазар е Хонконг, в топ 10 влизат и пет европейски държави

11:35 | 28.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
България е сред най-евтините дестинации за строителство в света

България е сред десетте най-евтини държави за строителство в света по данни на консултантската компания EC Harris. Според компонента "евтино строителство" страната ни е класирана на 6-то място, а в общата класация на компанията е на 42-ра позиция по разходи за строителство.

Най-евтината строителна дестинация в света е Индия, следвана от Индонезия, Виетнам, Мароко и Малайзия.

Една позиция след нас е Босна и Херцеговина, а северната ни съседка Румъния е десетата най-евтина дестинация за строителство в света.

На другия полюс е Хонконг – най-скъпият строителен пазар в света. В топ 10 по най-високи разходи за строителство намират място и пет европейски държави – Швейцария на 2-ра позиция, Дания на 3-та, Швеция на 4-та, Франция на 8-ма и Белгия на 10-та.

Макао е класиран от компанията на 5-то място, Австралия – на 6-то, Япония – на 7-мо, и Сингапур – на 9-то.

Въпреки че икономиките на развиващите се държави се забавят, а възстановяването на развитите страни изостава, очакванията в средносрочен план са строителният сектор в световен мащаб да продължи да се разширява. Експертите прогнозират, че до 2025 г. обемът на строителната продукция ще нарасне със 70% до 15 трлн. долара.

Растежът се очаква също така да е съсредоточен в развиващите се икономики, които до 2025 г. ще допринасят за 63% от глобалната строителна продукция. За сравнение - през 2012 г. делът им беше 52%.

Тенденциите в сектора ще дадат доста добри шансове на останалите „азиатски тигри“ и особено на Индонезия, Виетнам и Филипините. В момента трите държави формират строителен пазар на стойност 350 млрд. долара.

Строителният сектор в Европа продължава да се задъхва заради икономическите проблеми на еврозоната, усилията за свиването на бюджетните дефицити и предизвикателствата пред експорта. Европейската комисия прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие с още 0,4% през тази година, след като записа спад от 0,6 на сто през 2012 г. По-добри са перспективите за 2014 г., пише в доклада, особено пред икономиките на балтийските държави.

Прогнозите за строителния сектор обаче не са добри – за тази година се прогнозира, че строителната продукция ще се свие с още 2,8 на сто, а частично възстановяване на доверието в сектора се очаква догодина. Единствено строителството в Скандинавския регион и северноевропейските страни се очаква да бъде стабилно в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Това показва абсурда, че при най-евтините цени за строителство в света, е лоша демографията... /не свободно-пазарно -> демек има "други фактори"/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
KostaBee
преди 10 години
И една от държавите с най- лоша демография.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още