IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Кипър сега е сезонът на... небостъргачите

Стимулираното от програмата „златна виза” строителство на луксозни сгради – тласък на икономиката или нов сапунен балон на пазара на недвижими имоти в страната?

08:14 | 05.06.18 г. 1
<p>
	Трите кули на комплекса Trilogy. Илюстрация: компанията&nbsp;</p>

Трите кули на комплекса Trilogy. Илюстрация: компанията 

Лукс между морето и небето

Преди около 15 месеца започнаха строителните работи по бъдещата най-висока крайбрежна кула в Кипър и в Европа – сградата One ще издигне своите 37 етажа на 170 метра височина, като е планирана да бъде завършена през 2019 г. По данни на изграждащата я компания договорът за строителството й, подписан през декември миналата година, възлиза на 77 млн. евро.

161 метра над брега на морето ще стигне най-високата кула от проекта Trilogy Limassol Seafront, чието изграждане също вече започна. Трите кули ще са на 39, 37 и 36 етажа, като първите две се очаква да бъдат завършени в края на 2021 г. и март 2022 г. Общата инвестиция в комплекса е 350 млн. евро.

Строително разрешение получи и проектът за луксозни резиденции и офиси Blue Marine. Той включва четири сгради – две кули на 29 и 33 етажа и две ниски сгради, само на 5 и 9 етажа, в които ще се вложат 300 млн. евро.

През февруари тази година започва изграждането и на кулата The Icon, чиито 21 етажа ще достигнат 125 метра. Пусковият срок е декември 2020 г. 

197-метровият 197-метровият
197-метровият небостъргач Aura 

През октомври миналата година лично президентът на Кипър Никос Анастасиадис участва в церемонията по полагане на основния камък на Limassol Del Mar - супер луксозния курортен комплекс в един от най-престижните райони на Лимасол.  Той се състои от две кули, по-високата от които ще е 107 метра и 27 етажа, и първата му фаза се очаква да бъде завършена още догодина, а втората – през 2020 г.

Състезанието по височина обаче ще спечели проектът Aura, ако бъде одобрен. Това ще е 197-метрова кула от луксозни апартаменти, която според архитектурния й дизайн ще „виси” над озеленени градини до самия бряг на Средиземно море. Инвеститорската компания е кандидатствала за лиценз за градско планиране и решението се очаква от следващата сесия на община Лимасол.

Пафос, на западното крайбрежие на острова, също ще участва, но много по-скромно, в бума на небостъргачи. В туристическата му част се предвижда да бъдат издигнати две кули. В Никозия вече се работи по 34-етажен небостъргач, а 51-етажна сграда си осигури първото предварително разрешение за строеж от Общинския съвет на столицата. С височина от 100 метра и 26 етажа ще са двете кули с луксозни апартаменти, които се изграждат като част от новото яхтено пристанище „Агия Напа Марина” – новата морска врата на Кипър на източното крайбрежие.

Към небето бяха „изстреляни” и цените на луксозните резиденции в небостъргачите, въпреки че те все още не съществуват. От започналата да се изгражда 37-етажна кула One вече са продадени апартаменти на обща стойност от 19 млн. евро. Продажбите на луксозните жилища и офиси в кулите на Trilogy, които стартираха в края на март, само за два месеца, до края на май, вече надвишават 60 млн. евро, по данни на компанията. При това цените на апартаментите в комплекса стигат до 8.5 млн. евро. Апартамент с три спални с изглед към Средиземно море в Limassol Del Mar се продава за 3.7 млн. евро. 

Сделките с имоти на стойност над 1.5 млн. евро са се увеличили с 45% през 2017 г., сочи докладът за състоянието на пазара на недвижими имоти в Кипър на одиторската къща PricewaterhouseCoopers. 52% от тях са в Лимасол, където имотите са най-скъпи в страната – цената на квадратен метър е от 5000 до 15 000 евро.

И докато инвеститорските компании очевидно са доволни от интереса, пазарни анализатори настояват за предпазливост, тъй като цените продължават да се покачват, което изкривява самия пазар на недвижими имоти и заплашва с поредния „сапунен балон” – този път в сектора на клас „лукс”.

Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
KMETA
преди 5 години
Таман пецъфтяха, ся връзват а на есен ще ги берат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още