IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Кипър сега е сезонът на... небостъргачите

Стимулираното от програмата „златна виза” строителство на луксозни сгради – тласък на икономиката или нов сапунен балон на пазара на недвижими имоти в страната?

08:14 | 05.06.18 г. 1
<p>
	Трите кули на комплекса Trilogy. Илюстрация: компанията&nbsp;</p>

Трите кули на комплекса Trilogy. Илюстрация: компанията 

Извън контрол или опит за ред?

Небостъргачите като мащабни по своите размери и инвестиции проекти дават на кипърската икономика нов импулс и нови перспективи за растеж. С ускорените си темпове на развитие секторът на недвижимите имоти стимулира бизнеса в страната, има сериозен финансов принос в икономиката, създава нови работни места, привлича чуждестранни инвестиции, модернизира градската среда, отчита правителството, което напълно подкрепя новите начинания.

Все по-голяма обаче е и загрижеността, че тези мега проекти израстват много и бързо, с твърде висока цена за околната среда. Специалисти по градско планиране смятат, че застрояването с високите сгради е почти безконтролно, то става не в съответствие с градоустройствените планове, а хаотично, там, където инвеститорите имат закупени парцели.

Според експерти от Научно-техническата камара на Кипър не е направено и основно стратегическо изследване дали този тип строителство е устойчиво. Не са извършени предварителни проучвания и за това дали съществуващата инфраструктура на града може да поеме допълнителното натоварване от кулите и как тя трябва да се адаптира. Еколози поставят под въпрос енергийната ефективност на новите високи сгради. Според тях, от една страна, подобни компактни единици са по-лесни за управление по отношение на енергийните изисквания, но опасността е в топлинния ефект, който те ще предизвикат. Огромните стъклени и метални фасади на кулите ще се нагряват и задържат топлината от продължителното и горещо средиземноморско лято по-дълго време, което ще доведе до повишение на температурите и промяна на микроклимата в района. Специалисти по устойчиво развитие и управление на крайбрежието предупреждават, че активната строителна намеса по бреговата линия на Лимасол може да промени естествените морски течения в района.

One One
Бъдещата най-висока крайбрежна кула в Кипър и в Европа – сградата One.

Жителите в кварталите, където ще се издигнат небостъргачите, се притесняват, че попадат в зоната на тяхната сянка и че губят връзката си с морето. Не са ясни и поемането на отпадните води от новите високи сгради, пожарната им безопасност и устойчивостта при земетресения.  

Откритите въпроси са много, тъй като мега проектите, които радикално променят външния вид и характера на града, започват да се реализират без това да бъде предшествано от общественото им обсъждане, както изисква законодателството, твърдят представители на граждански инициативи. Публична дискусия за небостъргачите имаше преди две години, през юни 2016 г., в Лимасол. А през миналата седмица група жители на Лимасол, чиито имоти граничат с парцел, където са проектирани четири високи сгради -  от 43, 38, 31 и 25 етажа, на разстояние от 50 - 200 метра от морето, изпратиха писмо до Община Лимасол с над 10 групи въпроси, с които искат пълна информация за бъдещия строеж и настояват да упражнят правото си на обществено обсъждане.

Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
KMETA
преди 5 години
Таман пецъфтяха, ся връзват а на есен ще ги берат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още