IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Кипър сега е сезонът на... небостъргачите

Стимулираното от програмата „златна виза” строителство на луксозни сгради – тласък на икономиката или нов сапунен балон на пазара на недвижими имоти в страната?

08:14 | 05.06.18 г. 1
<p>
	Трите кули на комплекса Trilogy. Илюстрация: компанията&nbsp;</p>

Трите кули на комплекса Trilogy. Илюстрация: компанията 

Отговори на част от изразените от експерти и обществеността опасения заради небостъргачите дава новата рамка на правителството за „общи принципи и предпоставки за изграждане на високи сгради с ясна документация за метода на градоустройството, следван при оценката на заявленията”, както я обяви министърът на вътрешните работи Константинос Петридис на 25 май. Пилотната й фаза ще продължи 6 месеца, след които ще бъде оценена нейната ефективност и ще започне нов кръг от консултации с Научно-техническата камара и други заинтересовани страни, съобщи министърът.

С тази рамка ще бъдат определени местата, където ще е позволено строителството на високи сгради въз основа на характеристиките на всеки град. Инвеститорите ще бъдат информирани своевременно за параметрите на тези райони и за допустимата височина на сградата, както и за последващия контрол. Съгласно новите правила за оценката на проекта ще се извършват проучвания за въздействието върху микроклимата по отношение на слънчевата светлина, въздушния поток, топлинния ефект, замърсяването и всякакви други изследвания, които могат да бъдат изисквани в съответствие със законодателството в областта на околната среда. Ще бъдат предоставени и компенсаторни мерки, които ще са от полза за по-широкия регион и местната общност.

Предвижда се да бъдат издадени заповеди с подробни изисквания за разглеждането на заявленията за небостъргачи и тяхната оценка да са валидни до влизането в сила на изменените генерални планове за четирите големи градски зони на Кипър - Никозия, Ларнака, Лимасол и Пафос, което трябва да стане до 2020 г., уточни министър Петридис.

Новитекипърци

Обявеният от правителството нов регламент съвпадна с най-активната реклама точно на небостъргачите. Проектите  Оne, Aura, The Icon, Limassol Del Mar, Agya Napa Marina заедно с други хотелски комплекси и ваканционни селища бяха сред 32-те атрактивни възможности за инвестиции, представени на третата годишна Среща на върха за гражданство и пребиваване в Кипър чрез инвестиции в недвижими имоти /The 3rd Cyprus Citizenship & Residency by Real Estate Investment Summit/. Във форума, който са проведе в Лимасол от 24 до 26 май, участваха над 100 експерти по миграция, представители на инвестиционни компании и фондове, адвокатски кантори, международни консултантски фирми от 24 страни от Азия, Европа, Африка и Близкия изток. 

Именно възможността за „гражданство срещу инвестиции” осигурява основния приток на купувачи за луксозните нови небостъргачи. Програмата позволява натурализация в Кипър по този ред да получат чужденци от трети страни, които инвестират 2 млн. евро в кипърски компании или недвижими имоти, включително и закупуване на жилище на стойност най-малко 500 000 евро, което трябва да запазят като своя собственост в продължение на 3 години.

До момента Кипър е издал т. нар. „златна виза” на 1685 инвеститора и 1651 техни съпруги и деца. „Новите” кипърци са предимно от Русия и Китай. Най-голямо търсене на кипърския паспорт бе регистрирано през 2017 г., когато той стана притежание на 503 инвеститора и 510 члена на техните семейства. Инвестициите, влезли в Кипър по тази програма, са около 4.8 млрд. евро.

Никозия неведнъж бе обект на критика от европейски институции и медии заради този план за натурализация, въпреки че подобни програми се изпълняват и други страни-членки на ЕС. Правителството отхвърля обвиненията, че по този начин „продава” европейски паспорти и допуска съмнителни инвеститори и мръсни пари. „Това са инвестиции в реалната икономика. Ние не зависим от тази схема, но тя е полезно допълнение към инструментите, чрез които трябва да стимулираме икономическото развитие”, коментира финансовият министър Харис Георгиадис.

През март Европейската комисия заяви, че ще разследва „златните визови схеми” на страните-членки на базата на сигнали, че те са уязвими за злоупотреби, подкопават борбата с корупцията и увеличават риска от пране на пари, и ще подготви доклад за тях.

Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
KMETA
преди 5 години
Таман пецъфтяха, ся връзват а на есен ще ги берат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още