IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Кипър сега е сезонът на... небостъргачите

Стимулираното от програмата „златна виза” строителство на луксозни сгради – тласък на икономиката или нов сапунен балон на пазара на недвижими имоти в страната?

08:14 | 05.06.18 г. 1
<p>
	Трите кули на комплекса Trilogy. Илюстрация: компанията&nbsp;</p>

Трите кули на комплекса Trilogy. Илюстрация: компанията 

Кипър отговори изпреварващо. Правителството на заседанието си на 21 май реши да засили контрола върху предоставянето на гражданство на чуждестранни инвеститори, като същевременно слага лимит на издаваните паспорти – до 700 броя годишно. Самата схема за натурализация вече е преименувана на „Кипърски инвестиционен план”.

Новите процедури за проверка на инвеститорите, кандидатстващи за кипърски паспорт, ще бъдат „по-строги и по-достоверни”, увери министър Георгиадис. Всяко заявление ще бъде подлагано на засилена проверка, а в допълнение към контрола от кипърските власти, „изчерпателни проверки” ще се извършват и от чуждестранните агенции.

Тези промени в режима са вторите за тази година. Първите бяха през януари, когато правителството прие редица мерки, най-вече за контрол върху „доставчиците” на услуги - компании за недвижими имоти, адвокатски кантори. Едно от ограниченията бе насочено към ширещата се реклама, „канеща” директно кандидатите да си купят заедно апартамент-лукс и нов паспорт. Въпреки наложеното изискване за „дискретност”, и в момента на сайтовете на всички компании, изграждащи небостъргачите, редът за инвестиране в гражданство е специално подчертан.

Според икономисти програмата за натурализация на чуждестранни инвеститори донесе полза на страната – и с внесените свежи капитали, и с тласъка за развитие на строителството и пазара на недвижими имоти, но те предупреждават и за риска от нея.

По-рано тази година МВФ посочи като опасност, че икономиката на Кипър става твърде зависима от сектора на недвижимите имоти именно поради големия интерес към инвестиционната програма за гражданство.

Три месеца след началото на второто правителство на президента Никос Анастасиадис /от /1 март/, то се връща към стария, от преди кризата модел на икономически растеж, основан на строителството, коментират експерти. Според тях насърчаването на чуждестранни инвеститори да купуват надценени имоти в замяна на паспорти може да е добра идея, когато страната е в дълбока рецесия и отчаяно се нуждае от пари за стагниращата икономика, но не е модел за устойчиво развитие. Още повече, че не се знае още колко дълго Европейската комисия ще търпи пускането на пазара на европейски паспорти. Икономиката, която вече три години бележи ръст, може отново да изпадне в рецесия, ако правителството в някакъв момент е принудено да прекрати схемата, смятат икономисти. Затова и анализатори оценяват като голяма грешка да се разчита на растеж, основаващ се на строителството и на най-новия бум в него с небостъргачите, без да се осигури дългосрочна перспектива за устойчиво развитие на икономиката.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
KMETA
преди 5 години
Таман пецъфтяха, ся връзват а на есен ще ги берат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още