IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свърши ли въздухът на цените на жилищата в големите градове?

Предлагането расте и търсенето вече няма чак толкова голям превес, което е фактор за задържане на цените

08:12 | 07.08.19 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: investor.bg</em></p>

Снимка: investor.bg

Изчисленията на Адрес показват, че през последните 2 години жилищните имоти в София подобряват достъпността си с около 10%. Гергана Тенекеджиева дава пример ъс семейство, което в края на 2018 г. купува тристайно жилище с площ 100 кв. м в кв. Младост на стойност 121 000 евро (1210 евро/кв. м). Купувачите разполагат с 25 хил. евро спестени пари, останалото се финансира с ипотечен кредит за срок от 20 години. разглеждания случай месечната вноска се равнява на 532 евро или 68% от средната работна заплата за София. Две години по-рано дължимото към банката би било 511 евро заради по-ниската цена за единица площ – 1045 евро, въпреки по-високата лихва. Съотнесено към средното месечното възнаграждение – малко под 650 евро, представлява почти 80%.

Любомира Атанасова посочва, че доходите в София са нараснали по-бързо от цените на имотите, като в комбинация със спадащите лихви се създават добри условия за покупка, включително и на сегашните по-високи цени.

Настроения за корекция

И все пак настроенията на пазара са за известна корекция, но не и рязък спад, най-вече при надценени оферти и райони. Промяната ще се усети първо на пазара на наеми, посочва се в анализ на агенцията за имоти Antre.

Купувачите на имоти в София през последните 3 години, реализиращи покупка с цел инвестиция, са около 25-30%, посочват от компанията. В момента наемите на много жилища – най-вече апартаменти с две спални, надвишават месечната вноска по ипотека и това накара не малко наематели да станат купувачи, тъй като имат стабилни доходи и добър стандарт на живот.

Някои от тези купувачи са придобили имот в строеж и в рамките на 12-20 месеца ще освободят наетите жилища. На фона на пренаситеността на предлагането това може да доведе до по-рязък спад на наемните нива на тристайните апартаменти, на места дори и с над 30%, прогнозират от Antre. Продължават да се увеличават и офертите за едностайни жилища под наем в Студентски град.

От агенцията посочват, че ако ръстът на строителството продължи със същите темпове през следващите години, това ще доведе до корекция и на цените за покупко-продажба с 4-5%.

Според Полина Стойкова обаче запасът от нови жилища на пазара все още не удовлетворява търсенето. Огромната част от жилищния фонд е старо строителство, което купувачите постепенно ще искат да сменят с ново, подчертава тя. Същевременно в момента 90% от продажбите на управляваната от нея агенция са в сгради ново строителство, като този дял нарасна от 50% преди 3-4 години.

Гергана Тенекеджиева казва, че предлагането във високия клас надвишава запитванията и предупреждава продавачите, че трябва да са наясно, че освен по-голям бюджет, купувачите имат и по-големи очаквания към по-скъпите жилища.

*Имената са променени

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 80 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 4 години
Истината е, че балон с цените на жилищата се формира най-вече с раздутите кредити на банките и ниските лихви. Това удари цените, и направи имотите надценени с над 60 %, в София и големите градове. В момента, пазара и цените са нереално надути. Освен това се задава и нова криза в икономиката, която ще бъде внесена от външни икономически процеси. Разбира се е крайно непрепоръчително да се доверявате на мненията на брокери и агенции за недвижими имоти. Защо? Защото конисионната на брокера и приходите на агенцията растат с цените на жилищата и спадат заедно с тях, при спад в цените на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още