IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в София е под натиска на увеличаващото се предлагане

Средният спад на цените на жилищата във високия сегмент през първата половина на годината достига 12%

12:45 | 16.08.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През първата половина на 2019 г. се е увеличил и делът на продажбите с отстъпка, както и размерът на самите отстъпки. Ако през първото полугодие на 2018 г. 64% от продажбите на къщи и апартаменти във високия сегмент са били на по-ниска от офертната цена, то през същия период на 2019 г. техният дял е нараснал до 72%, показва статистиката на Unique Estates.

Прави впечатление и по-високият размер на самите отстъпки през 2019 г. Ако през първата половина на предходната година основната част от тях са били до 5%, то през същия период на 2019 г. най-голям дял се пада на сделките с над 5% отстъпка. Данните на Unique Estates показват, че всяка втора продажба за изминалото полугодие е била на цена с над 5% по-ниска от офертната. Съответно размерът на отстъпките тази година е нараснал до средно 9.1% при 6.2% през първата половина на 2018 г.

В същото време обаче статистиката на компанията показва ръст на запитванията и на сключените сделки през шестмесечието на 2019 г., което е индикация за активен пазар и разумни ценови нива.

„Развитието в момента е нормално, като се има предвид, че през 2018 г. се забелязаха много оферти със значително завишени първоначални цени. Това доведе до забавяне на пазара през втората половина на годината и наложи ценови корекции, на които сме свидетели в момента. В същото време тенденцията тази година е купувачите да са водеща страна при преговорите и това допълнително поставя ценовите нива под натиск“, посочи Светослава Георгиева.

Прави впечатление, че по-силно изразени през първото полугодие на 2019 г. са отстъпките при сделките за къщи. Причината е по-малкият обем на този сегмент и фактът, че в много случаи се продават уникални като характеристики имоти. Липсата на достатъчно аналози прави по-трудно определянето на първоначалната цена и съответно вероятността от корекции в хода на преговорите е по-голяма в сравнение с продажбите на апартаменти.

Наеми

Сериозно оживление се наблюдава на наемния пазар на луксозни имоти през първата половина на 2019 г. Данните на Unique Estates показват над 50% ръст на сключените сделки, като водещи райони традиционно са Докторски паметник, Лозенец и центърът на София. Обяснението са големият брой инвестиционни сделки с луксозни имоти в тези райони през последните години и предлагането на много от тези жилища под наем.

Сред активните квартали и в този сегмент през първото полугодие на 2019 г. отново се нарежда Манастирски ливади. Най-значим е интересът на наемателите към сградите в близост до бул. „България“, където има сериозно предлагане под наем на апартаменти, купени с инвестиционна цел. Предимството за наемателите е наличието на места за паркиране, новото строителство и близостта до големи офис зони.

В ценови план пазарът не отбелязва промяна, като средният наем на апартамент остава в диапазона 7.5-8 евро/кв. м. За сметка на това нараства периодът, в който имотите престояват на пазара, като някои оферти се задържат и над 6 месеца. Причините са повишеното предлагане и в редица случаи нереалистичните очаквания на наемодателите. От Unique Estates съветват при дълъг престой на пазара и малко огледи собствениците да преосмислят ценовите си нива, за да стигнат до сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
От години търся точно или поне приблизително определение за луксозен имот и няма. Няма. Ако накой знае да каже. Аз така си го представям - паркоместа поне 20-30 процента повече от колите. Не мога да се здрависам със съседа през терасата. Коеф. на застрояване да речем наполовин по-малък от средния за града. Престъпност няма. Видеонаблюдение бол. Няма шум. Няма мръсен въздух или поне не е 90, а само 19 дни в година, паркове толкова квадрата на жител. Е нещо такова трябва да е. Или поне колко и какви мутри са съседите. Ама да прилича на определение. Тва цена, тва квартал, тва мебели.... какво толкова. Точно в престижните квартали често има огромно презастрояване, никаква светлина и изглед, келяви улички, никакви паркоместа, шум, всякакви фирми и магазини тракат и блъскат по партери и не само. Специално новото строителство е масов евтинджос на дограми, врати, мазилки и т.н. Всички пишат маркови материали ама не е баш така. Имам та знам. Имало натиск някакъв си там. Има. Демографски е натиска. Освен другите натиски, като социалното разслояване, което изхвърля да речем поне 1/3 от българите доживотно от групата на купувачите. Основния натиск в бъдеще поне до 2050та година ще е демографския. Всеки следващщ набор ще е по-малък и удара ще дойде бързо, почти рязко и то скоро. След 1985та грубо наборите са доста свиващи се. Започнат ли да купуват тези набори не при 3, а при 0.3 процента годишна лихва няма да имат клиенти банките. Времето ще покаже. Доскоро умураха от старост селските набори и къщите им сега пустеят в селата. Скоро започват индустриалните следвоенни набори на соца да си отиват. Градски набори. Празни ще стоят оставените от тях жилища в градовете. Някой си мисли, че София ще я подмине това. няма. Повсеместно ще е. То и сега има незаети 25 процента жилища нови в най-големите градове. Ниски данъци и недоверие в държавата е причинаата да не се продават тези имоти. Ама вечно празни няма да стоят, все накога ще излязат на пазара. Например при срив и на наемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Спада в цените на жилищата тепърва предстои. Масова информационна манипулация от банките, агенциите за недвижими имоти, и строителното лоби, цели да внуши, че няма как цените да паднат, и как пазара е стабилен. Всички те са зависими от високите цени. Както казва Уорън Бъфет, когато всички излязат от водата, се вижда кой е плувал гол....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 5
mrynmryn
преди 4 години
"завършени и луксозно обзаведени жилища", aз не разбрах, как това прави един имот луксозен? Аз и сам мога да си обзаведа една панелка луксозно. Луксозен имот би бил, ако се намира в хубав квартал, отсреща не гледаш панелки, а примерно парк. С хубава фасада, големи прозорци, това че е смесица от черно и кафяво и изглежда по-модерно, на фона на панелката до него, не го прави луксозен, защото пак са ти набичили някаква тераса от един квадрат, без ясно предназначение, 5 прозореца без никаква идея, един нисък таван 2.50...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още