IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квадратният метър жилищна площ в София е поскъпнал с близо 40% за три години

Жилищните цени в столицата са достигнали пик и се движат почти изцяло от инфлацията, коментират брокери

16:51 | 27.04.23 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Natalya Letunova/Unsplash
Снимка: Natalya Letunova/Unsplash

За последните три години квадратният метър жилищна площ в София е поскъпнал с близо 40%. Това сочат данните на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Най-големите увеличения на цените са регистрирани от края на 2021 г. и през 2022 г., като през цялата 2022 г. растежът се ускорява и достига 23% в края на годината.

Според данните на агенцията средната обща цена на закупените апартаменти през първото тримесечие на 2023 г. е нараснала до 132 800 евро при 115 500 евро средна цена през 2022 г. Според брокерите това показва, че пазарната активност се е изместила към по-големи апартаменти на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през миналата година.

Средната цена на закупените през първото тримесечие на годината жилища в София по данни на Bulgarian Properties е 1545 евро/кв.м при 1345 евро/кв.м. през първото тримесечие на 2022 г. и 1550 евро/кв.м. в края на 2022 г. Това представлява ръст от почти 15% на годишна база и задържане на нивата на тримесечна база.

Графика: Bulgarian Properties Графика: Bulgarian Properties

След приспадане на инфлацията реалният растеж остава само 1,3% на годишна база, което е най-ниско ниво от 2020 г. насам.

От агенцията посочват, че на базата на тези данни може да се заключи, че цените в София са достигнали пик и се движат почти изцяло от инфлацията. Нейното забавяне допринася за очакваното забавяне и на растежа на цените на жилищата.

"Цените на имотите продължават да нарастват, но вече имаме данни за забавяне на растежа. Очакванията ни са то да бъде по-отчетливо през втората половина на годината, тъй като тогава беше регистрирано и по-значителното нарастване през миналата годинa", коментира актуалните тенденции на пазара Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

"През тази година расте и предлагането, което дава по-добър баланс на пазара", допълва тя.

Графика: Bulgarian Properties Графика: Bulgarian Properties

Данните на компанията сочат, че новите обяви за имоти са с около 10% повече спрямо същия период на 2022 г. Това е първо нарастване от 2019 г. насам, тъй като първото тримесечие на 2020 г. премина под знака на пандемията и ограничената бизнес активност, а след това наличното предлагане започна бързо да се изчерпва. Имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене и да догонят темпа на реализираните продажби.

Нарастват и обемите новоотпуснати жилищни кредити. По данни на БНБ, след забавянето в края на 2022 г., през първите месеци на 2023 г. обемите кредити нарастват с около 20% спрямо година по-рано и се връщат към нивата на растеж, характерни за изминалите 2 години на голямо търсене и силен жилищен пазар. 

Очакванията за нарастване на лихвените проценти по кредитите засега не се оправдават за България, посочват още от агенцията. Ръстовете останаха минимални - в рамките на 0,06 процентни пункта за кредитите в лева, които са 98% от отпуснатите кредити и това даде увереност на купувачите да продължат със своите планове за закупуване на жилища.

Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължават да имат положително влияние – безработицата е под 4%, а доходите продължиха да нарастват – средно с около 17% в края на 2022 г. по данни на НСИ. Така доходите, макар и нарастващи с малко по-бавен темп от цените, поддържат стабилно съотношението на цена към доход, което ни дава достъпността на жилищата.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващи нулеви лихви по депозитите и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Всичко това до момента води до една много сходна картина с тази от миналата година, но при подобрено предлагане и постигнат нов пазарен баланс. Прогнозите за спад в търсенето и цените, за рецесия и криза засега не се оправдават. Дори напротив, налице са условия да очакваме една силна и динамична година, както при имотите, така и в общ икономически план.

Обеми продажби

Изчисленията на брокерите по данните на Агенцията по вписванията показват, че сделките с имоти в София бележат спад през първото тримесечие с 12,2%. Това е трето поредно тримесечие, в което Агенцията по вписванията отчита спад в обемите на сделки в столицата. Темпът на спад обаче се забавя от 15-17% през второто полугодие на 2022 г. до около 12% в началото на тази.

През първото тримесечие по официални данни са вписани 6381 сделки при 7268 през 2022 г. и 6683 през 2021 г. Броят им е по-голям от тези през 2019 и 2020 г.

Данните на Bulgarian Properties показват доста по-малък спад в обемите продажби в София през първите месеци на годината - под 5%. Това се обяснява с активния пазар на ново строителство, при който сделките се вписват на по-късен етап при тяхното изповядване.

"Нашите наблюдения показват, че при настоящото състояние на пазара и наличното търсене отбелязаните спадове биха могли да бъдат наваксани още през второто тримесечие на годината", коментира Полина Стойкова.

Последна актуализация: 16:51 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Приблизително 40% е инфлацията за посоченият период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
corner
преди 1 година
"Квадратният метър жилищна площ в София е поскъпнал с близо 40% за три години"Вероятно искат да кажат , че като се нормализират цените на енергията , войната , паричната политика ..... да не ги броим тия 40% при спада а направо да започваме от - 40% .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Някой знае ли за някоя стока дето се продава,продава па спре да се продава паднат продажбите и цената и все висока и не пада?Такъв пазар,такава стока няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 0
Jorkata
преди 1 година
Поредната силно пожелателна брокерска статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Другата голяма лъжа е с числата за средните лихви ..били 2.6%,не се били вдигали..ами това са средни числа ,реалните оферти са вече на 3%и нагоре според дохода,да не говорим че по сметките им до края на 2023 година средните лихви ако станат 3.6%,това означава че банките ще предлагат на тезгяха финално на над 4.5%дори и 5 % по ипотеките.Изобщо такива лъжи такива манипулации пишат и вменяват на обществото че са си направо за съд такива хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Поредната платена статия на Бългериън Пропъртис ,я да каже Стойкова къде забегна след предишния имотен срив ,всички се изнесоха в Украйна ,там отидоха ,защо не постваха статии тогава за Бългериън Пропъртис ?Отново манипулират обществото -вдигането на лихвите не било се реализирало ,ами как ще се реализира като тепърва ще ги вдигат ,даже официално си казаха че процеса ще отиде и в 2024 година ,да не говорим че Европйеската банка има още няколко вдигания до края на годината ,дори не е и спряла о ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Сделките/продажбите/,на жилища и в София и в цялата страна бележат ДВУЦИФРЕНИ СПАДОВЕ от 9 МЕСЕЦА /ТРИ тримесечия /,вече .Относно лихвите ,вдигането им вече е в ход,но най-важното нещо не е вдигането на лихвите а това че те продължително време ще са високи ,а този сценарий още никой не го е усетил,банките вдигат,вдигат и после има пауза,именно в тази пауза скъпия вече кредит удря икономиката ,заетостта,заплатите и т.н.Затова тепърва по-скъпия вече кредит ще удря и сделките и цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 28
zelka007
преди 1 година
в действителност всички са се "набутали" и са ще изгорят , нали кавръков ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още