IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече офиси в Силициевата долина остават празни

Съкращенията и хибридният модел на работа свиват корпоративните офиси в градовете от Северна Калифорния

14:05 | 21.06.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компаниите от Силициевата долина се отказват от офис площи с ускорен темп, докато технологични лидери като Google и компанията майка на Facebook Meta Platforms затварят локации и преосмислят ангажиментите си към работното място, пише Wall Street Journal.

Процентът на свободните офис площи в Силициевата долина, която включва Сан Хосе, Пало Алто и Сънивейл, е нараснал до 17 на сто през юни спрямо 11% през 2019 г., сочат данни на CoStar Group. На някои места като Менло Парк и Маунтин Вю делът им е надхвърлил 20 на сто тази пролет, показват още данните на компанията.

В Сан Франциско свободните площи са нараснали над три пъти от 2019 г. насам до над 25 на сто. Но някои анализатори и инвеститори очакват Силициевата долина да стесни пропастта, защото технологичните компании преминават през процес на съкращаване на служители и се освобождават от нежелани площи.

„В момента няма голямо търсене от технологични компании на пазара“, коментира Дъглас Линд, президент на собственика на офиси Boston Properties при представянето на резултатите на компанията през април.

Наемна дейност в офис кулата, която компанията му строи в Сан Хосе, на практика няма. „Не се водят никакви разговори“, посочи той при представянето на отчета.

Свободните площи в Сан Франциско са се увеличили по-бързо и по-скоро в сравнение със Силициевата долина, отчасти защото голяма част от търсенето в града беше стимулирано от по-малки компании, които по-бързо се отказаха от наемни договори, съобщават брокери и собственици на имоти.

Офисите в Силициевата долина са доминирани от водещи компании като Google, Meta и Apple, които по-бавно се отказват от площи на обикновено затегнат пазар. „В исторически план тези компании почти никога не се отказват от площи“, коментира Джордж Фокс, изпълнителен вицепрезидент на консултантската компания в областта на бизнес имотите CBRE Group.

Растящият дял на празните офиси в Силициевата долина притеснява компаниите за търговия на дребно в региона, ресторанти и други малки бизнеси, които зависят от технологичните служители. Компанията майка на Google Alphabet предизвика притеснения в Сан Хосе по-рано тази година, когато заяви, че преосмисля кога да започне строителството на планирания си проект Downtown West. Предвиждаше се той да заеме почти 325 декара в града и да осигури площ за до 25 хил. служители.

Редица големи технологични компании, включително Amazon, Lyft и Salesforce, връщат служителите си в офиса поне частично, сочат данни на софтуерната компания Scoop Technologies, която наблюдава стратегиите на работното място.

Google, която изисква повечето служители да са в офиса три дни в седмицата, неотдавна изпрати имейл, с който уведомява служителите, че присъствието в офиса ще бъде част от прегледите на представянето.

Но подобни политики за завръщане в офиса не спират компаниите да намаляват наличните си офиси – тенденция, която може да се види и на пазара на преотдадени площи, където рекордните 706 хил. кв. м офис площи са налични в Силициевата долина, ръст спрямо 25 хил. кв. м през 2019 г., сочат данни на CoStar.

„Технологичните компании правят анализите си и започват да се отказват от площи“, коментира Найджъл Хюс, старши пазарен анализатор в CoStar.

Неотдавна Google обяви за преотдаване 120 хил. кв. м офис площи в Маунтин Вю и Мофет Парк. Ходът беше част от програма на компанията, обявена през февруари, когато тя съобщи, че ще направи разходи за 500 млн. долара, за да намали офис площите си, докато съкращава служители и преминава към хибриден модел на работа.

Meta неотдавна пусна на пазара други 65 хил. кв. м офис площи в Силициевата долина, свързани със затварянето на офиси в Сънивейл, съобщават брокери. Компанията съобщи миналата година, че поема разходи за 2 млрд. долара, за да консолидира офисите си, докато намалява площите.

Много големи технологични компании наеха значителен брой служители в първите години на пандемията, когато бизнесът процъфтяваше. Макар че позволиха на повечето си служители да работят от вкъщи, те запазиха офис площите си в очакване, че ще се нуждаят от тях, когато разширената им работна ръка се върне в пространствата си преди пандемията.

Но не стана така. Силициевата долина има един от най-ниските проценти на завръщане в офисите, сочат данни на Kastle Systems, която следи данните от картите за влизане в офис сградите. През първата седмица на юни делът на завърнали се служители в Сан Хосе беше 39% от нивото преди пандемията, най-ниското сред десетте града, които Kastle следи. Средното ниво беше 50%.

Намаляващото търсене на офиси не е ограничено само до технологичните гиганти от Силициевата долина. Свободните площи покрай Санд Хил Роуд, един от най-престижните адреси в света за компании за рисков капитал, са се увеличили над три пъти от 2019 г. насам до около 14%, сочат данни на CBRE. Andreessen Horowitz, една от най-големите компании за рисков капитал, все още поддържа офиси в Санд Хил Роуд, но съобщи, че ги оперира „предимно виртуално“.

Наемателите, които търсят площи, сега имат по-голям избор от всякога. Собствениците на имоти са склонни да намаляват наемите или да предлагат месеци без наем и други стимули, за да задържат заетостта, казват брокери.

„Вероятно никога не е имало толкова възможности за преместване в по-добри площи“, коментира Дерек Даниелс, директор на анализите за района на Сан Франциско в Colliers International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 19
zelka007
преди 10 месеца
До: Gna ... ти по принцип не можеш да мислиш , а само папагалстваш некви елементаризми ... опитваш се да разместваш няколкото назубрени изречения но не ти се получава упражнението ... ЕС е топ индустриална дестинация , но слaбоум като теб няма необходимият фундамент от знания , за да го разбира ... нефелник ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
0pk
преди 10 месеца
Винаги може да ги направят социални общежития. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 7
Gna
преди 10 месеца
Щом тези го закъсаха не ми се мисли какво ще стане с ЕС. Очаква се вълна от фалити включително и в БГ съвсем скоро. Вдигането на лихвите по кредитите ще довърши така или иначе умиращия бизнес в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още