IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината у нас ще бъдат изградени още 6-7 ритейл парка

Ритейл центровете продължават да се радват на успех на българския пазар, каза Явор Костов, управляващ партньор Cushman&Wakefield Forton

18:36 | 08.08.23 г.

Ритейл центровете ще продължават да бъдат интересни и актуални през следващите поне 10 години. Това каза Явор Костов, управляващ партньор Cushman&Wakefield Forton, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ритейл парковете продължават да се радват на успех на българския пазар, като този продължаващ ръст следва повишения интерес по време на пандемията, когато именно ритейл парковете се оказаха подходящо решение за достъп до магазини от различен характер, продаващи стоки от първа необходимост", каза гостът.

Ръстът продължава, защото инвеститорите установиха, че това е един много удобен и успешен формат дори и за по-малки населени места. Критичната маса от потребители е около 15-20 000 души, за да се поддържа един малък или дори среден ритейл парк. Очаква се у нас да бъдат изградени допълнителни 180 000 кв. м. ритейл паркове през следващите две-три години, допълни гостът.

В България на територията на цялата страна ще бъдат изградени до края на тази година още шест-седем ритейл парка, като тази тенденция ще продължи и през 2024 г. Ще се изграждат ритейл паркове и в по-малките български градове. "Би могло да се стигне до пренасищане в големите градове, но може лесно да се намери алтернативна употреба на площите", отбеляза събеседникът.

Той обясни, че основата в рамката на тези паркове винаги е хранителният магазин, а също и аптеката, както и различни дискаунт компании за домашни потреби, облекла и други.

Основното предимство, спрямо класическите молове в големите градове, е по-лесната поддръжка, по-гъвкавите площи, както и два до три пъти по-ниските наемни цени. "Големите молове от своя страна имат предимството да са много по-предпочитани от потребителите при неблагоприятно време, а освен това предлагат много по-големи възможности от гледна точка на предоставяни услуги и възможности за забавление и хранене", отбеляза Костов.

Ритейл парковете дават и възможност да бъдат ревитализирани запуснати участъци в градовете. За тях е важно да има голяма територия с добър достъп. Те могат да бъдат изграждани много бързо - между шест и девет месеца.

Динамиката при логистичните площи се забавя, сподели още гостът, като обясни, че стойността на строителството се е повишила, инвеститорите са по-внимателни и "сме в една патова ситуация" - няма търсене, но няма и предлагане и се държи изключително ниска доходност. 

По думите му пазарът на логистични площи би могъл да се раздвижи, ако навлязат компании за онлайн търговия. За да се случи това, България трябва да предложи по-добри условия от съседна Румания, Гърция и Сърбия.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още