IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо строителната индустрия в света все още страда от недостиг на служители и какви са решенията?

До 2030 г. 40% от строителните работници в САЩ ще се пенсионират

15:25 | 03.09.23 г. 1
Снимка: Marco Bello/Bloomberg
Снимка: Marco Bello/Bloomberg

На някои строителни пазари в света може да се задава рецесия, но недостигът на квалифицирани строителни работници остава голямо предизвикателство за индустрията, пише онлайн изданието Construction Europe.

Това важи особено в развитите икономики. В САЩ например анализ на Асоциацията на главните изпълнители в Америка (AGC) показва, че индустрията е добавила 19 хил. работни места през юли, въпреки че безработицата расте. Средното заплащане в сектора е нараснало до 34,24 долара на час на фона на силното търсене.

По-рано тази година Associated Builders and Contractors (ABC), национална строителна асоциация в САЩ, съобщи, че през 2023 г. не достигат 546 хил. работници, за да се отговори на търсенето. Отделно новият индекс на асоциацията за доверието в строителството показва, че повечето подизпълнители очакват служителите им да нараснат през идните шест месеца.

Положението е сходно и в други страни. Във Великобритания например Construction Skills Network счита, че строителната индустрия в страната ще се нуждае от още 225 хил. работници до 2027 г., дори ако се стигне до рецесия през 2023 г.

Длъжности в строителството са съставлявали пет от Топ десет на професиите с недостиг на служители в Европа през 2023 г., сочи доклад на Европейския орган по труда, публикуван през март. Това са зидари, дърводелци, водопроводчици, електротехници и работници за бетонни конструкции.

Причините

В развитите икономики една от основните причини за недостига на работници е демографска. В САЩ близо една четвърт от строителните работници са над 55 години, а значителна част от тях са близо или на пенсионна възраст.

„На въпроса кой е основният фактор за острия недостиг на квалифицирана работна ръка един проблем изпъква особено – пенсионирането на хората от „бейби бум“ поколението“, казва Тим Монжо, директор на развитието на работната сила в ABC. „Смятаме, че до 2030 г. 40% от строителните работници ще се пенсионират. Това засяга всички длъжности в индустрията и за съжаление е причина броят на напускащите индустрията да е много по-голям от навлизащите в нея“, допълва той.

Кралският институт по строителството във Великобритания е изчислил отделно, че броят на строителните работници над 60-годишна възраст нараства по-бързо в сравнение с броя им във всички останали възрастови групи.

Към проблема се прибавя и фактът, че по-младите работници, които навлизат в индустрията, обикновено са неквалифицирани, поне в началото. ABC е установила, че в САЩ 40% от новите работници от 2012 г. насам са били неквалифицирани и вероятно по-непродуктивни в сравнение с по-възрастните и по-квалифицирани техни колеги.

„Макар че строителството на еднофамилни жилища стана по-умерено, много подизпълнители продължават да отчитат значително търсене от все повече мегапроекти, свързани със заводи за производство на чипове, инсталации за чиста енергия и инфраструктура“, казва главният икономист на ABC Анирбан Басу.

„Твърде малко млади работници навлизат в квалифицирани специалности, а това означава, че има недостиг не само на строителни работници, а и на квалифицирани работници“, допълва той.

Силните инвестиции на някои пазари и стремежът към климатична неутралност също вероятно задълбочават предизвикателствата, тъй като генерират още работни места в строителството. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че до 2025 г. трябва да бъдат създадени 30 млн. работни места в секторите на възобновяемата енергия и енергийната ефективност.

В същото време проблемът се пренася и при нововъзникващите икономики, където квалифицирани служители в тези страни са изкушавани да напускат родината си с обещанието за по-добро заплащане другаде.

Има съобщения за ръководители на строителни компании в Индия, които не успяват да открият квалифицирани служители, тъй като те са били привлечени от големи проекти в Близкия изток например.

Последиците от недостига са забавяне на проекти и увеличаване на разходите, тъй като строителните компании трябва да плащат по-високи заплати, за да привличат нужните им работници.

Възможни решения

Създаване на положителна работна среда – макар че имаше подобрения през последните години, строителството все още страда от насадени представи, които са по-верни на едни пазари, отколкото на други, че това е мръсна и опасна работа. Но усилията за осигуряване на по-безопасни условия на труд и добри възможности за напредък и информирането на навлизащите в индустрията хора за тези промени може да е от полза.

Насърчаване на повече млади хора да влизат в строителството – успешните инициативи включват програмата Azubi am Bau в Германия, която използва реклами и социалните мрежи, за да насърчава кариери в строителството сред младежи и безработни. В Австралия Construction Industry Training Board финансира нови стимули за обучение, включително безплатни шофьорски курсове, отпуска 500 австралийски долара за оборудване и кешови бонуси за завършена първа година. Във Великобритания програмата Open Doors предлага на млади хора посещения на проекти като най-големия инфраструктурен обект в Европа HS2 (проект за високоскоростна жп линия във Великобритания - бел. ред.).

Повишаване на половата диверсификация – строителството е индустрия, доминирана от мъжете, но изследване на Администрацията на Общите служби на САЩ показва, че строителни компании, които са силно ангажирани с диверсификацията и включването, са станали по-конкурентни. Жените директорки и ръководителки на френската компания Vinci са създали мрежата mYXt, която следи насърчаването на достъпа до ръководни позиции на жени и стимулира равенството между половете като добра практика.

Инвестиции в обучение и стажове – стажовете започнаха да намаляват на много пазари през 2020 г. в резултат на пандемията от COVID-19, което прави инвестирането в такива програми още по-важно сега, когато те отново растат. ABC изтъкна значението на програмите за образование и повишаване на квалификацията за новонаети хора в строителството и насърчава партньорството с местни центрове за обучение. Нейните членове са инвестирали 1,2 млрд. долара през 2021 г. в обучението на 1,3 млн. курсисти чрез национална мрежа от над 800 стажантски програми в строителството. Но е съмнително дали броят на обучаващите се хора в такива програми е достатъчен, за да отговори на търсенето в индустрията. Във Великобритания Construction Industry Training Board (CITB) предупреди през декември 2022 г., че броят на хората, които се записват в ежегодните програми за обучение трябва да нарасне два-три пъти спрямо сегашните нива заради нисък брой на завършващите програмите и загубата на по-възрастни работници.

Партньорства с образователни институции – Макар че създаването и поддържането на такива отношения може да е трудно, строителните компании могат да се възползват от създаването на по-тесни връзки с образователни институции. Британската компания Morgan Sindall неотдавна стана първата строителна компания, която създаде партньорство с образователната платформа Developing Experts, променяща начина, по който децата научават как науката, технологиите, инженерните специалности и математиката се прилагат в работния свят.

Повишаване на производителността с нови технологии – канадската компания SNC-Lavalin съобщава, че филиалът ѝ Atkins постига повече с по-малко хора, като прилага изкуствен интелект и интернет на нещата. Американската строителна компания Lennar работи с технологичната компания ICON по 3D принтиране на сто жилища близо до Остин, щата Тексас. Роботи и дронове започват да се използват за основна или опасна проучвателна дейност – във Великобритания компанията Mace използва роботизираното куче Spot на Boston Dynamics, снабдено със скенера Trimble X7, за да проучи тунел от 60-те години на миналия век под летище „Хийтроу“.

Пренасочване на квалифицирани кадри от други сектори – служители от други сектори с подходящи умения са добра възможност за строителните компании. Допитване във Великобритания показва, че с продължаването на усилията за климатична неутралност квалифицирани служители от петролния и газов сектор и авиационната индустрия могат да намерят място в строителството.

Насърчаване на промяна в политиките – това включва политики, улесняващи наемането на чуждестранни работници, данъчни облекчения за строителни компании и инвестиции в инфраструктура. Националната асоциация на жилищните строители в САЩ призовава за реформиране на имиграционните правила, за да се отговори на сезонните нужди на работодателите. А през 2022 г. Малайзия подписа споразумение с Индонезия за свързване на индонезийски работници с подходящи индонезийски работодатели наред със засилване на механизмите за подаване на оплаквания и за защита на работната заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 03.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
xapoznai
преди 8 месеца
Строителството не прави изключение от общия тренд - необходими са все по-квалифицирани служители. Такива обаче не се ловят с трици, а "сезонно внасяне на работници" ми напомня за бармани, сервитьори и дюнер... Всъщност щом има проблем с кадрите, веднага се насочваме към заплащането и условията на труд. В самия край на статията става ясно, че проблем няма а просто се мрънка за субсидиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още