IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на жилища в София са нараснали с 30% за година, търсенето превишава предлагането

Делът на разходите на двойка за наем на двустайно жилище в някои райони на столицата се доближава до препоръчителния горен праг от доходите ѝ

07:30 | 09.10.23 г. 14
Студентски град е един от най-предпочитаните райони в София за наем на жилище от студенти. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС
Студентски град е един от най-предпочитаните райони в София за наем на жилище от студенти. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Внимание, фалшива обява

Консултантите съобщават, че въпреки сътресенията в икономиката през последните три години, свързани с COVID пандемията и войната в Украйна, имотният пазар в столицата все още не се е изчистил от некоректни агенции и брокери. Един от "прийомите" им е да публикуват нереални оферти на по-ниска цена спрямо други предложения за района. „В офертата им обикновено пише: само за частни лица, което е техният начин да привличат клиенти“, отбелязва Румяна Стоилкова.

Сред най-често срещаните некоректни практики Деница Илчева посочва още публикуването на неактуални или фалшиви обяви с цел привличане на обаждания и потенциални клиенти, отказ на брокерите да предоставят допълнителна информация за даден имот – адрес, снимки, цена, преди оглед, скриване на информация пред наемодателя относно наемателите – често за наличие на домашен любимец, предаване на парична гаранция (капаро) за резервация на имот от наемател на брокер без издаване на документ за получената сума, която не се връща на наемателя.

„Наемателите трябва да внимават с оферти, които са на необичайно ниски цени и с привлекателен вид на жилището, с обяви от агенции с голям брой публикувани оферти и такива, които се предлагат само на частни лица“, допълва тя.

Александър Гергов коментира, че пазарът на имоти в София остава горещ и много хора искат да участват на него, затова все още има брокери, които са на пазара единствено с цел да заработят бързи пари, без да се стремят да постигнат добра сделка за клиента си и да градят бизнеса си в дългосрочен план. „Най-лесният начин наемателите да се защитят от фалшивите оферти и некоректните практики е като наемат професионалист, който да е с тях през целия процес – от момента на разглеждането и подбирането на обявите до сключването на договора за наем и дори след това“, препоръчва той.

Все още има брокери и агенции, които само събират капаро от 10-15 души за един имот и след това изчезват или спират да си вдигат телефона, предупреждава той.

Според Снежана Стойчева в периоди на активен пазар на недвижими имоти компаниите, които прибягват до некоректни практики в предлагането на имоти, по-скоро не се забелязват, но това не означава, че са престанали да съществуват. „Тъй като некоректността е свързана предимно в рекламата на имотите, тя се случва най-често при бързооборотните сделки с недвижими имоти, а именно предлагането на имоти под наем“, казва тя.

Но според нея некоректните практики на брокери и агенции за недвижими имоти не са най-опасното явление на пазара. „Липсата на квалификация и опит пречи на някои брокери да предоставят качествена услуга на своите клиенти и това е по-сериозният проблем“, счита Стойчева. „За икономиката на страната ни проблем е и некоректната практика на някои фирми да работят основно в сивата зона – без фирмена регистрация, без фактури и без да плащат данъци“, изтъква тя и допълва, че макар бизнесът с имоти да има сериозен дял в икономиката на страната ни, той все още продължава да се осъществява без елементарна регулация.

Ако живеете на квартира, какъв процент от месечния доход на домакинството ви отива за наем?

До 10% от месечния доход.
До 20% от месечния доход.
До 30% от месечния доход.
Над 30% от месечния доход.
Общо 60 гласа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

13
rate up comment 27 rate down comment 0
Gna
преди 7 месеца
До: SnaGi естествено, че намалява, гледам отворили завод в Казанлък на Арсенал със стартови заплати 2000 2500 този месец. Е защо му е на някой човек от този район да идва в Сф и да се мъчи като най-вероятно ще работи за по-малко пари тук вместо да си живее в собствения дом. В Пловдив например отвориха 4 икон. зони напълниха ги със заводи и хората си живеят ок. Това се отнася почти за всеки град, като добавиш и демографията кво остава. Само участниците в понзи схемата не искат да се примирят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 14
Plemennika_na_shefa
преди 7 месеца
До: GnaНамери кой да съветваш :)Аз ще те посъветвам същото, само че и да разшириш социалната си мрежа, ако ти е възможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 1
nradev1111
преди 7 месеца
Лъжат яко. нетната доходност е 1-2%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 0
SnaGi
преди 7 месеца
До: Gna Населението на София намалява поне от 2г. насам. Демографските процеси + ремоут работата доведоха до това, че и населението на София намалява. Това с търсенето на наеми може да бъде обяснено само в това, че продажбите на имоти са силно намалели и вече се търсят повече наеми. Данните на НСИ обаче не отразяват факта, че голяма част от вписванията са за имоти купени на зелено преди 1-3г. Ако изключим тях то спада би бил много по висок от НСИ данните. Племенника и зелката има мн да четат:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 3
Gna
преди 7 месеца
Това с предлагането ще бъде решено в момента, в който данъците и такса смет бъдат сериозно вдигнати, да сега е евтино да държиш е така имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 3
Gna
преди 7 месеца
До: Plemennika_na_shefa съветвам те да поговориш с някой работещ в чужбина и да го попиташ какви са му разходите за живот там и какво спестява, ще останеш доста изненадан. Вътрешната миграция, не допринася за нищо в момента в Сф живеят над 20 % от населението на страната, което прави Сф една от столиците в света с най-висока концентрация на вътрешно население. Много е вероятно Сф да започне да намалява, а и доста градове вече предлагат работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 22
Plemennika_na_shefa
преди 7 месеца
До: GnaИма и други фактори при определянето на търсенето и предлагането на НИ, които надделяват споменатите от теб - например ограничено предлагане, вътрешна миграция,спестявания на граждани и фирми, работещи в чужбина и други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 1
Gna
преди 7 месеца
До: Plemennika_na_shefa когато кашкавала стане 300 лв на 100 човека 1 ще си купи веднъж в месеца и кашкавала ще изчезне. Това ще се случи и с понзи схемата под кодово име 'имотен сектор'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 2
Gna
преди 7 месеца
До: Plemennika_na_shefa това, че от инвестор са написали нещо не значи нищо, нито някой ще ги проверява дали е вярно нито нищо. Могат да си пишат каквото искат, не е зле да напишат какво се случва с външния дълг на държавите, с пазара на облигации, с фалитите, които вървят и т.н. Колкото и да плачат участниците в понзи схемата тя прикрючва, всяка една понзи схема има край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 29
Plemennika_na_shefa
преди 7 месеца
И 300 лв. може да стане кашкавалът, ако има кой да го купува.Много е просто и го пише още в заглавието - търсенето превишава предлагането. Докато това е така, наемите ще продължат да се повишават - напълно логично следствие от инфлацията и ръста на цените на НИ през последните години също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още