IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Гюрджиев: Няма такова нещо като дъно и таван при пазара на имоти

Виждаме интерес към логистични площи от компании, бягащи от Гърция, казва мениджърът „Индустриални площи” на Forton

08:15 | 04.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Гюрджиев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Владимир Гюрджиев. Снимка: Личен архив

Владимир Гюрджиев е новият мениджър „Индустриални площи” на консултантската компания Forton International. Той има опит на експертни и управленски позиции в различни компании за имоти. Сред тях са логистичната компания bERS и City 24 българският филиал на втората по големина скандинавска медийна корпорация "Alma Media Interactive", "Райфайзен Лизинг България" ООД, "Уникредит Лизинг" АД и др.

В интервю за Investor.bg той сподели мнението си за перспективите и трудностите пред логистичния сегмент у нас, за пазара на парцели и бъдещето на сектора.

- Какви са прогнозите на Forton International за пазара на логистични площи през 2012 г?

Годината определено се очертава да бъде интересна. Не можем да говорим за скок в активността на потенциалните наематели или купувачи, но в същото време запитвания не липсват и то от големи компании с дългосрочни намерения.

През тази, а най-вероятно и през следващата година, на пазара ще преобладават т. нар. „build-to-suit“ проекти (изградени за нуждите на конкретен наемател, бел. ред.), както и запитвания, водени от процесите на оптимизация на наетите площи или условията на вече подписаните договори.

- Очаква ли се повишено търсене в сегмента? От страна на какви наематели?

При нас има индикации за интерес към индустриални и логистични площи от страна на компании, търсещи възможности за изместване на бизнеса си от Гърция. Най-търсени остават площите подходящи за леки производства и логистика, а когато говорим за парцели се търсят такива, с възможно най-пълноценна и подготвена инфраструктура. 

Немалък брой български компании виждат в настоящата ситуация добра възможност за оптимизация на използваните площи, като търсят подходящи парцели на добра цена с цел започване на проекти за разширяване или релокация.

- Каква част от наличността в момента представлява модерни площи, сравними с тези в другите европейски страни?

За модерни логистични площи можем да говорим само в София, Пловдив и Варна и единични проекти в други градове. Основният обем логистични и индустриални площи са сгради, изграждани преди 1989 г. Това се потвърждава и от процента незаети площи при новите сгради, който е само 5%.

В същото време няма и сериозно търсене на логистични площи или ако има, то е по-скоро тип „owner occupied“ (обитавани от собствениците, бел. ред) или е насочено към „build-to-suit“ сгради, което предопределя почти пълната липса на спекулативни проекти.

Проектите, стартиращи през 2012 г., за които ни е известно, или които консултираме, са изключителни от гледна точка на локация, инфраструктура, натрупания опит и отчетените грешки от предходните години, били те технически, проектни или икономически.

Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
игла в купа сено по би се намерила, аз бих го сравнил, като да търсиш бозон във цяла една вселена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
ale1
преди 11 години
ако позволиш едно допълнение - би изглеждало така :.............."Дъна и Върхове" са Технически термини от Друг Тип Пазари ....от които разбират не -повече от 200 човека в БГ ;)----------Пазарът на имоти е Емоционален пазар - да се търси дъно и връх на такъв пазар е като да се търси игла в купа сено !~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~най-лесно се сменят емоциите със Окуражаваши и Обезкуражаващи термини като дъна и върхове- 90 % от хората изобщо не знаят какво означава това , - 9.9 % от хората са чували за дъна и върхове.......но само са чували----------останалите 0.1 % които знаят - няма да пишат конкретно по разбираеми причини ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
"Няма такова нещо като дъно и таван при пазара на имоти" - За пръв път смислен коментар! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
troika
преди 11 години
какво не ти се стори достоверно от това, което човека е казал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
mikewolf
преди 11 години
Инвестор защото нямате раздел "Забавление и хумор" и затова тази статия е тук ли? :) Поредния неуспял метач и мияч на чинии в чужбина, ни обяснява колко сме ***. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още