IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Косева-Бошова: Усеща се недостиг на качествени офис площи

В качествените сгради няма достатъчно свободни площи за нуждите на големите наематели, според главния изпълнителен директор на Европейския търговски център

08:15 | 11.11.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Таня Косева-Бошова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Таня Косева-Бошова. Снимка: Личен архив

За ситуацията на пазара на бизнес имоти и проблемите на професионалните инвеститори разговаряме с Таня Косева-Бошова, главен изпълнителен директор на Европейския търговски център.

Таня Косева-Бошова има над 10 години опит на българския пазар на бизнес имоти. Завършила е Американския университет в България. Член на Association of Certified Chartered Accountants (ACCA), Лондон, и кандидат-член на  Certified Commercial Investment Member (CCIM).

Г-жо Косева, каква е ситуацията на пазара на офис площи в момента от гледна точка и на икономическата, и на политическата ситуация?

Секторът се развива като всички останали – движи се от търсенето и предлагането. Заради кризата предлагането рязко спря да расте, тъй като през последните 4 години спря новото строителство. В същото време наемателите на качествени офис площи се активизираха – някои компании се местят в нови, по-хубави сгради, други се разширяват, а трети навлизат на българския пазар. Това постепенно запълни качествените офис сгради и в момента тренда се обръща – вече няма толкова голям дисбаланс между търсенето и предлагането.

В началото на кризата - 2008-2009 г., пазарът беше диспропорционален. Големите проекти, които излязоха на пазара 2010 г. и които се конкурират помежду си за големите международни компании, търсещи най-добрите, най-високите класове сгради, са почти запълнени. Така че вече има място и за нови проекти. Това означава, че и наемните цени започват да се движат в обратната посока – тръгват нагоре. Миналата година беше годината на стабилизиране на цените, а тази е година, в която вече се договарят леко по-високи цени. Наемателите вече не са толкова доминантни, толкова силни, колкото бяха последните 4 години, и преговорите вече не са толкова трудни.

Какъв растеж на цените се отчита?

Наемите вече са двуцифрени, докато през последните години бяха едноцифрени.

Как очаквате да се развива пазарът в краткосрочен и средносрочен план?

В краткосрочен план сигналите на пазара ще стигнат до всички участници и положителните тенденции ще продължат. Трябва обаче да имаме предвид, че до нивата, които достигнахме преди кризата, няма да се стигне отново – 20-25 евро наем за кв. м. Тези нива не са стабилни.

Сградите, които имат висока запълняемост, вече имат една стабилна основа от наематели, покриват оперативните си разходи и плащанията към банките и не им е належащо да бъдат толкова гъвкави. Има много други сгради, които дават доста ниски наемни нива, но те не могат да привлекат като наематели големи международни компании.

Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
evn
преди 10 години
Хаха, смях. Аз да попитам а качествени производствени площи имали. Щото по мои спомени когато имаш производство имаш и нужда и от офис. А да да си спомним че пазара в София е един ама в България е различен. Та прав е един господин да казва че умните икономисти убиха всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Що бе маце?Да не би да сте усвоили развъждането на качествен офис планктон,та сега работите и по количеството?Действайте!Ще има из а износ и за местна консумация.А, да не забравяме и китовете местно производство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Какво означава голям наемател според г-жа Бошова?Хубаво е, когато някой ти наеме дългосрочно почти 1/3 от офисплощите ( VIVACOM с наети 23000 м/кв от 72000 м/кв).VIVACOM е с нови собственици, влошени финансови резултати и може да има оптимизации и освобождаване на площи.Но колко такива големи компании има на българския пазар?Каква е перспективата да се появят нови такива наематели в близко бъдеще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Аман от ИСКПЕРТИ!МАдам ама нема ползватели нема! Убиха ги *** икономисти и по-*** продажни икономисти и иксперти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Еми постройте като има недостиг, що не строите мм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
...качествени офис площи...качествени сгради....Хм, к`во ли точно да значи това? И за кого? Баси бясно развиващата се икономика и модерни интернационални и местни компании и фирми `дето са ни полазили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
993
преди 10 години
А ти какво си създал? Крилати ракети? Такива форумничета като теб, дето се пръскат от завист, с лопата да ги ринеш. Аре ходи да копаш с мотика номер 10. Объркал си форума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
data
преди 10 години
Мотиката кат чадър :) кат я вдигнеш - закрива слънцето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
Т. Косева-Бошова: Усеща се недостиг на качествени офис площи================================================Още една "бизнес" кифла, дето иска да продава....без да е работила, без да е произвела нещо, без да е създала нещо....и нищо няма и да създаде и да остави след себе си!!Мотика номер 10 виждала ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още