IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Косева-Бошова: Усеща се недостиг на качествени офис площи

В качествените сгради няма достатъчно свободни площи за нуждите на големите наематели, според главния изпълнителен директор на Европейския търговски център

08:15 | 11.11.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Таня Косева-Бошова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Таня Косева-Бошова. Снимка: Личен архив

Асоциацията е направена от собствениците на някои от големите бизнес сгради в България, но е отворена и за други собственици на сгради. Целта е да имаме обща платформа за комуникация с държавната и общинската администрация. Този сектор е извън полезрението на държавата, а има доста неуредени неща и може да се направят някои корекции. Те не струват много на държавата, но след това бизнесът може да се развива, да създава добавена стойност и нови работни места.

Ако говорим конкретно за пазара на офиси, няколко големи международни компании дойдоха в България точно заради наличието на качествени офис сгради. Те създадоха хиляди работни места за квалифицирани хора. Това е силна и много важна за България тенденция, която виждаме на пазара. Всички тези компании внимателно проучват няколко държави, преди да вземат решение къде точно да стъпят, проучват качеството на офисните сгради.

Какво точно искате от държавата, от законодателя?

Искаме да работим лесно, без излишни административни пречки и без, както аз ги наричам – законови наказания. В много случаи законът не е предвидил ситуациите, в които изпадаме. Ще дам пример – когато се строи някаква сграда, без значение дали офис, търговска или жилищна, много често се налага общината или държавата да предостави някаква инфраструктура, например – да изгради улица. Съответният проект има всички необходими разрешения и съгласувания, но се оказва, че общината или държавата не разполага със средства да изгради тази инфраструктура. Инвеститорът няма избор, инвестира допълнително и я изгражда сам. Той обаче не може ползва данъчен кредит за ДДС, не се признава и за разход под предлог, че инвестицията е направена върху чужд имот (държавен или общински).

Обикновено инвеститорите се борят с това по съдебен път, за да докажат, че това е необходимо-присъщ разход. Защо обаче трябва да се стига до съдебни битки? Това са  инвестиции, свързани с изграждането на одобрен проект, получил всички необходими разрешителни от общината – очевидно администрацията е преценила, че проектът е добър и е в обществен интерес. Ако такъв данъчен кредит и съответно разход се признава, можем да считаме, че се случва едно публично-частно партньорство.

Това е пътят да привличаме инвеститори в България, която в момента се конкурира за капитали с целия свят. Ако се сравняваме дори със съседни държави – с Румъния, Гърция, Сърбия, в повечето има стимули за инвестиции в недвижими имоти и откриване на работни места. Важно е какви сигнали изпращаме към потенциалните инвеститори.

В момента се подготвя и реформа на строителното законодателство. Ще се включите ли в дискусиите и ще настоявате ли за промени в тази посока?

За съжаление, още не знаем какви точно промени се планират. Затова и решихме да имаме представителство пред администрацията, за да се чува гласът ни и да комуникираме по един открит начин. Една от грешките, които се прави, е че строителното законодателство се обсъжда само с архитекти и строителни фирми. Да, те са важно звено в инвестиционния процес, но повечето от тях са изпълнители. Предприемачът е този, който в крайна сметка плаща сметката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
evn
преди 10 години
Хаха, смях. Аз да попитам а качествени производствени площи имали. Щото по мои спомени когато имаш производство имаш и нужда и от офис. А да да си спомним че пазара в София е един ама в България е различен. Та прав е един господин да казва че умните икономисти убиха всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Що бе маце?Да не би да сте усвоили развъждането на качествен офис планктон,та сега работите и по количеството?Действайте!Ще има из а износ и за местна консумация.А, да не забравяме и китовете местно производство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Какво означава голям наемател според г-жа Бошова?Хубаво е, когато някой ти наеме дългосрочно почти 1/3 от офисплощите ( VIVACOM с наети 23000 м/кв от 72000 м/кв).VIVACOM е с нови собственици, влошени финансови резултати и може да има оптимизации и освобождаване на площи.Но колко такива големи компании има на българския пазар?Каква е перспективата да се появят нови такива наематели в близко бъдеще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Аман от ИСКПЕРТИ!МАдам ама нема ползватели нема! Убиха ги *** икономисти и по-*** продажни икономисти и иксперти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Еми постройте като има недостиг, що не строите мм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
...качествени офис площи...качествени сгради....Хм, к`во ли точно да значи това? И за кого? Баси бясно развиващата се икономика и модерни интернационални и местни компании и фирми `дето са ни полазили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
993
преди 10 години
А ти какво си създал? Крилати ракети? Такива форумничета като теб, дето се пръскат от завист, с лопата да ги ринеш. Аре ходи да копаш с мотика номер 10. Объркал си форума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
data
преди 10 години
Мотиката кат чадър :) кат я вдигнеш - закрива слънцето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
Т. Косева-Бошова: Усеща се недостиг на качествени офис площи================================================Още една "бизнес" кифла, дето иска да продава....без да е работила, без да е произвела нещо, без да е създала нещо....и нищо няма и да създаде и да остави след себе си!!Мотика номер 10 виждала ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още