IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не виждат шанс за строителния сектор в Румъния без държавни стимули

За ключови фактори се сочат стабилният курс на леята и създаването на благоприятни условия за частни инвестиции

11:55 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Не виждат шанс за строителния сектор в Румъния без държавни стимули

Възстановяването на строителния пазар и този на строителни материали в Румъния е изключително зависимо от адекватната икономическа политика на правителството, смята Чезар Рапотан, собственик на най-големия дистрибутор на строителни материали в страната Arabesque.

Според него политиката трябва да е основана на минимални бюджетни разходи и на заделянето на „значителни средства“ за инвестиции. Също така ключови фактори са стабилният курс на румънската лея и създаването на благоприятни условия за частни инвестиции.

Представителите на строителния сектор в северната ни съседка открай време споделят мнението си, че държавата трябва да играе по-активна роля за развитието на пазара. През март тази година румънските медии цитираха строителни компании, според които инвестиционните проекти, планирани от румънското правителство, са крайно недостатъчни, за да съживят сектора.

В края на миналата година някои бизнесмени бяха на мнение, че секторът на строителните услуги в страната няма да се възстанови поне до 2012 г.

Arabesque, която присъства и на пазара в България, е отчела почти непроменен обем на приходите за първата половина на годината в сравнение със същия период на 2009 г., въпреки че пазарът в страната се е свил с около 20%, пише ZF.

За цялата 2009 г. нейните приходи бяха 1,6 млрд. леи (378 млн. евро), което бе понижение от 20% спрямо предходната година. Сумата включва и приходите от България, Сърбия, Молдова и Украйна, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още