IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват още до 30% спад в цените на апартаментите в Румъния

Наемите на жилищата в Румъния може да отчетат дори до 50% спад

15:01 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват още до 30% спад в цените на апартаментите в Румъния

Въпреки значителния спад, който цените на апартаментите в северната ни съседка отчетоха заради кризата, специалисти смятат, че предизвикателствата пред пазара все още не са дошли до своя край.

Пазарът на апартаменти в Румъния е все още далече от своето възстановяване, поне що се отнася до техните цени, пише ZF.

Според консултанти пониженията вероятно ще продължават поне до края на 2010 г., провокирано от намалените заплати и увеличението в ДДС, което румънското правителство въведе на 1 юни.

„През идния период цените на старите и новите апартаменти се очаква да се понижат с до 25-30%, докато наемите може да отчетат дори и още по-значителни понижения до 50%“, коментират специалисти от румънската компания за оценки на имоти Darian.

Анкета, проведена от компанията, сочи, че според най-оптимистичният сценарий пазарът на имоти в страната може да се възстанови най-рано през 2011-2012 г.

Според индекс, изготвен от ZF, средната цена на тристайните апартаменти в Букурещ се е понижила до 81 хил. евро към края на юни от пика от 160 хил. евро през пролетта на 2008 г.

„Когато хората видят новите си сметки за парно през есента, цените ще се понижат дори още повече“, предрича Адриан Кривий, генерален мениджър на Darian.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още