IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните имоти в Лондон поскъпнали най-слабо от януари

Цените на къщите и апартаментите на стойност над 1 млн. паунда са нараснали с 16% през август на годишна база, а спрямо юли е отбелязан минимален спад

13:03 | 02.09.10 г.
Луксозните имоти в Лондон поскъпнали най-слабо от януари

Цените на луксозните жилищни имоти в Лондон са се повишили през август с най-слабия си темп от януари насам заради по-силния паунд, който е възпрял чуждестранните купувачи, сочат данните на Knight Frank, цитирани от Bloomberg.

Цените на къщите и апартаментите на стойност над 1 млн. паунда са нараснали с 16% през август на годишна база, сочат данните на базираната в Лондон консултантска компания. Спрямо юли е отбелязан спад от 0,1%, което е второто поредно месечно понижение след 15 месеца на ръст.

„Основната причина за намалението на цените е свързана с факта, че през последните месеци търсенето и предлагането станаха по-балансирани“, коментира Лиъм Бейли, директор на отдела за жилищни проучвания в компанията. „Чуждестранният пазар също отслабна леко заради укрепването на паунда спрямо еврото и долара.”

Британската лира поскъпна с около 9% спрямо еврото и с 3% спрямо долара от началото на март. Същевременно растящите цени на имотите заради недостига на жилища на пазара накараха повече собственици да опитат да продадат.

Цените на британските жилища паднаха с 0,3% през август, съобщиха преди дни от Hometrack, а от Nationwide днес отчетоха месечно понижение от 0,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още