IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чавес национализира земя на британска фирма

Президентът на Венецуела смята да ускори национализацията на големи земни масиви в страната

14:45 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Чавес национализира земя на британска фирма

Президентът на Венецуела Уго Чавес потвърди плановете си да „радикализира“ още повече своята социалистическа революция, като обяви, че смята да отнеме земя, собственост на дъщерно дружество на британския производител на месни продукти Vestey Foods Group, пише FT.

“Цялата земя на т. нар. Английска компания (както е известна във Венецуела) сега ще бъде национализирана”, е коментирал той по време на своето неделно телевизионно шоу Alo Presidente. “Не искам да губя нито ден.”

С цел да задълбочи своята „аграрна революция“ Чавес е обявил също одържавяването на имотите, собственост на испанско-венецуелската земеделска компания Agroislena, която предоставя и кредити за земеделските производители в страната.

“Ние ще продължаваме и занапред демократично да радикализираме социалната революция, тъй като тя е необходима”, е казал той. „Няма да има никаква сделка с буржоазията.“

Чавес още през август е обявил плановете за национализация на Agroflora, която е собственост на дъщерно дружество на британската Vestey Foods Group.

Той е добавил, че „естествено“, правителството ще предостави компенсация за всяка отнета земя.

Компанията е собственост на семейството на Лорд Вести и присъства на пазара във Венецуела от 1909 г. За пръв път тя попадна в обсега на действията на Чавес през 2005 г., когато четири от нейните ферми са били отнети.

По информация на FT компанията притежава около 300 хил. хектара (3 млн. дка) земя.

Революцията на Чавес се основава на национализацията на стратегически икономически сектори като петролната индустрия, енергетиката, телекомуникациите, медиите, банковия сектор и тежката индустрия.

Неговите опоненти обаче твърдят, че населението на Венецуела започва да се разочарова от мерките, които са опетнени от жестоки престъпления, лошо качество на обществените услуги и най-високата инфлация в света.

Чавес обаче настоява, че правителството на страната трябва да продължи с национализацията на големите имоти през следващите месеци.

„Ние ще ускорим аграрната революция. Нека не остане нито един голям имот в нашето отечество... Освободете земята, спрете робския труд“, казва той, като добавя, че това ще „нахрани нашия народ“.

Въпреки това аграрната реформа на правителството е станала обект на всеобщи критики, тъй като не е довела до повишение на земеделската продукция, а дори до понижение в някои области. Венецуела е все още до голяма степен зависима от вноса на храни и често страда от недостиг на продукти от първа необходимост.

От встъпването на власт на Чавес през 1999 г. правителството на страната е отнело над 2,5 млн. хектара (25 млн. дка.) земя като част от своята политика да сложи край на едрите ферми и имоти, като същевременно раздаде земя на бедните.

Въпреки това според някои експерти в момента се обработват едва около 50 хил. хектара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още