IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS продава кредити, обезпечени с имоти в Испания за 1 млрд. паунда

Проблемите при продажбата са свързани с ограничения кръг инвеститори и значителните отстъпки от счетоводната стойност, които те очакват

11:25 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
RBS продава кредити, обезпечени с имоти в Испания за 1 млрд. паунда

Royal Bank of Scotland (RBS) обмисля продажбата на кредити, обезпечени с бизнес имоти в Испания на стойност 1 млрд. паунда, пише FT.

Тези планове идват в момент, в който редица банки, подкрепяни от британското правителство, целят продажбата на „огромни портфейли от нежелани активи от имоти“, пише изданието.

RBS е наела инвестиционната банка Morgan Stanley, за да прецени дали различни компании за дялови инвестиции и други играчи в сектора ще имат интерес да придобият кредитите.

Кредитите представляват част от по-голям портфейл от второстепенни активи на стойност 250 млрд. паунда, които компанията цели да продаде в рамките на стратегията си за „разчистване“ на своя баланс.

Бизнес имотите съставляват голяма част от портфейла от второстепенни активи на компанията, след като бързото разширяване на нейния бизнес за финансиране на пазара на имоти на върха на пазара я остави с големи загуби вследствие на краха в сектора.

RBS е кредитирала някои от най-големите компании за имоти на испанския пазар през годините на бума, като е финансирала и редица британски инвеститори за закупуването на имоти в Испания.

Испанският пазар бе един от най-тежко засегнатите от краха на пазара и един от тези, които не отчетоха почти никакво възстановяване на стойностите, за разлика от други установени пазари като Франция и Великобритания.

Продажбата на RBS се очаква да бъде подобна на тази във Великобритания, където банката е в преговори с инвеститори относно продажбата на кредити на стойност 3 млрд. паунда.

В сектора има само малка група от потенциални инвеститори в такива активи, предвид огромния обем от портфолиото и нуждата от опит с работа с обслужвани и необслужвани кредити, пише изданието.

Някои специалисти смятат, че основните проблеми при такава продажба ще бъдат свързани с ценообразуването на активите, тъй като подобни инвеститори очакват значителни отстъпки в сравнение със счетоводната стойност на активите поради риска, свързан с проблемните длъжници.

Въпреки това RBS вероятно няма да е склонна да продаде кредитите на значителна загуба.

Банката досега има добър напредък със свиването на експозицията си към сектора на имотите, като от 2008 г. насам е продала кредити, обезпечени с имоти, на стойност 20 млрд. паунда.

Банката обаче има още кредити на стойност 40 млрд. паунда, които да продаде или да обезцени. Около една четвърт от тях са в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още