IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Държавната земя трябва да се използва по-разумно

Държавната земя играе решаваща роля в привличането на инвестиции в градската среда, смятат специалисти

15:41 | 19.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти: Държавната земя трябва да се използва по-разумно

Държавната земя в градовете може да бъде много ценен актив от гледна точка на градоустройството и градските инвестиции, но също така тя може да бъде спънка за инвестициите, ако не бъде използвана оптимално, сочи доклад.

Според проучването на Urban Land Institute (ULI) държавната земя играе решаваща роля в привличането на инвестиции в градската среда.

От института наскоро са провели семинар, посветен на дискусията между публичния и частния сектор във връзка с възможностите за свързване на инвестиционните празнини и преодоляване на предизвикателствата в развитието на градската среда.

Според доклада потенциалът, който държавната собственост крие за развитието на икономиката, твърде често бива пропилян поради липсата на стратегия за ефективно управление на държавната земя в градовете, които търсят начини за привличане на нови инвестиции.

„Държавната земя е потенциално недостатъчно използван ресурс, особено в моменти, когато публичните финанси са ограничени“, се казва в доклада.

От ULI посочват няколко примера на програми и проекти в Европа, които според тях илюстрират креативно оползотворяване на държавната земя. Един от тях е HafenCity в Хамбург, който е един от най-големите инфраструктурни и градоустройствени проекти в Европа. Когато бъде завършен през 2030 г. комплексът ще предоставя жилище на 12 хил. души и работно място на 40 хил. души.

Друг проект е 22@Barcelona – неизползвана бивша индустриална зона, която в момента се преобразява в компактен град в града.

Сред примерите са също проектът Prospect Edinburgh, който предвижда възстановяването и модернизацията на четири ключови района в Единбург, както и френският регион Ил дьо Франс, който включва и Париж, и който се стреми да вземе предвид различни екологични аспекти в бъдещите си проекти и да реорганизира обществения транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още