IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха Музея на съвременното изкуство в София

Проектът е на стойност 1,2 млн. евро

15:33 | 17.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Музеят за съвременно изкуство в София беше открит с изложба на съвременното норвежко изкуство. Проектът е на стойност 1,2 млн. евро и се осъществява с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Общата безвъзмездна помощ покрива 85% от разходите, останалата част е осигурена от Министерството на културата. Норвежкото правителство осигурява 97 на сто от средствата по Финансовия механизъм на ЕИП.

Първият етап от изграждането на музея включва основна реконструкция на сградата на бившия Софийски арсенал на бул. "Черни връх" 2. Окончателно е завършено изложбеното пространство на първия етаж.

През втория етап ще бъдат завършени вторият и третият етаж на сградата. Ще бъдат изградени депо, съобразено със съвременните музейни изисквания и зала за временни експозиции. Около музея ще се оформи скулптурен парк на открито на площ около 5 дка.

„Всяка година в бюджета ще има средства за откупки на художествени произведения за галериите”, обещаха министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на финансите Симеон Дянков.

"Ще открием всички музеи, които сме обещали, включително "Българския Лувър", (Съвременния музеен център в София  - бел. ред.), както го нарича Вежди Рашидов", каза министър-председателят Бойко Борисов.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още