IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Лондон подкрепя купувачите на първи дом

Новата програма ще предоставя на купувачите евтини кредити за до 20% от стойността на имота

13:00 | 21.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Кметът на Лондон Борис Джонсън обяви програма за подкрепа на строителните предприемачи на обща стойност 20 млн. паунда по правителствената схема FirstBuy в помощ на купувачите на първи дом в британската столица.

Предвид затрудненията на лондончани да си осигурят сами първоначална вноска при кандидатстване за ипотечен кредит, новата програма ще предлага евтини кредити за до 20% от стойността на имота, които ще могат да бъдат използвани като първоначална вноска от купувача, пише PropertyWire.

Кредитите са насочени за купувачи с годишни доходи под 60 хил. паунда и ще бъдат предоставяни чрез конкретни строителни предприемачи, чиито жилища ще бъдат обект на продажби, подкрепени чрез схемата.

Финансовата помощ ще бъде предлагана за близо 1000 новопостроени жилища в Лондон.

Закупуването на жилище може да бъде изключително трудно за лондончани, затова фактът, че строителните предприемачи в столицата си осигуриха тази възможност, коментира Джонсън.

Като друга мярка за облекчаване на затруднените условия на жилищния пазар в британската столица, наскоро лондонският кмет обяви, че процесът за изграждане на 50 хил. социални жилища до 2012 г. напредва според заплануваното.

„Докато (от една страна) сме на път да доставим 50 хил. евтини жилища в Лондон до другата година, то трябва да продължаваме да използваме всяка възможност за лондончани да наемат или да купуват (жилище) в този страхотен, но скъп град“, казва той.

Програми в подкрепа на купувачите на жилища имат редица европейски страни, като например Румъния, която отпуска до 60 хил. евро при покупката на имот според своята програма „Първи дом“. Общият бюджет на програмата е 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още