IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планове за три различни зони в София ще се изработят с евросредства

Общата стойност на проекта по програма "Регионално развитие" е близо 960 хил. лева

13:11 | 29.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Планове за три различни зони в София ще се изработят с евросредства

Планове за три различни зони - социална, публична и икономическа, ще изработи Столичната община. Това каза пред журналисти главният архитект на София Петър Диков, съобщи БТА. Трите зони ще се определят по проекта за изготвянето на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на София, който е спечелен от направление "Архитектура и градоустройство" на общината по оперативна програма "Регионално развитие".

Общата стойност на проекта е близо 960 хил. лева, от които 5% са съфинансиране от общината.

Дейностите включват анализ и определяне на трите зони, разработване на подробни устойствени планове и прединвестиционни проучвания.

Плановете за развитието на икономическа зона включват терен от около 100 дка, собственост на Българската академия на науките (БАН) до гара "Искър". В зоната между ул. "Искърско шосе" и железопътната линия може да се развиват високи технологии. Според Петър Диков там може да има нови институти, звена и производствена дейност. Проектът се разработва съвместно с БАН и трябва да е готов до 2013 година. Главният архитект даде за пример Германия, където има 256 такива центъра.

Диков посочи, че до 5 август трябва да стане известно дали проектът за изграждането на жилища за маргинализирани групи на Столичната община ще премине към етап разглеждане за финансиране. Първата стъпка по него е изграждането на три блока, но по думите на главния архитект вече има цялостен проект за квартал "Филиповци", където освен жилищни сгради ще се изграждат и образователни структури, здравно заведение, ще има и терени за производства.

Диков съобщи още, че предстоят разкопки в района на площад "Св. Неделя", които могат да извадят пред света уникални археологически обекти. Той допълни, че има становище, че там се е намирал дворецът на император Константин. Цялата част на Ларгото ще стане пешеходна, каза Диков.

Освен това според главния архитект трябва да се работи по развитието на периферните зони на града - големите жилищни комплекси, където все още няма културни институти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още