IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ с максимален спад за последната година

Понижението е с 3,5% до 4,67 млн. жилища, дори разполагащите с необходимите суми се отказват от покупка заради очакването, че цените ще продължат да падат

21:49 | 18.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Броят на хората, закупили съществуващи жилища в САЩ, намаля през юли, като третото подобно понижение за последните 4 месеца предполага, че потиснатият пазар няма да успее да подкрепи икономическото възстановяване на страната, съобщава АР, като се позова на изявление на американската Асоциация на брокерите на имоти.

Продажбите са намалели с 3,5% на сезонно претеглена годишна база до 4,67 млн. жилища, а това е доста под 6-те млн., които според икономистите трябва да бъдат продавани, за да бъде поддържан здрав пазар. През предходния месец спадът бе едва 0,8%.

Освен това темпото на продажбите през настоящата година изостава сериозно в сравнение с миналата, през която 4,91 млн. продажби бяха най-слабият регистриран резултат.

Падналите цени възпират мнозина от продажби и приемането на нова работа в региони с ръст. Това понижава и потреблението, които генерира около 70% от американския брутен вътрешен продукт (БВП).

По-високите вноски, затегнатото кредитиране, високата задлъжнялост и неудовлетворените изисквания към жилищата отказват мнозина купувачи.

Дори онези, които разполагат с необходимата сума се въздържат, тъй като се опасяват, че цените на жилищата ще продължават да падат.

След бума от 2006 г. продажбите намаляват през 4 от 5-те последвали години. Падналите цени и извънредно ниските лихви по ипотеките не се оказаха достатъчни, да за осигурят ръст на продажбите.

Заможни купувачи все още придобиват жилища на цени от над 1 млн. долара в богатия американски Северозапад и растящия Среден Запад, а инвеститори пазаруват на калпак евтини жилища в разнебитените региони Юг и Запад за под 100 000 долара.

Инвеститорите се насочват към сгради с високи отстъпки в тежко засегнати райони като Финикс, Лас Вегас и Тампа.

Жилищата под възбрана и късите продажби, когато кредитната институция се съгласи да продава за по-ниска цена от тази по ипотеката, заемат все по-голям дял в продажбите.

Продажбата на съществуващи жилища обаче представлява изгодна сделка в сравнение с тази на нови, като средната цена на новите жилища е по-висока с над 30%, което е два пъти над нормалния показател.

Според мнозина икономисти понижаването на цените на жилищата ще продължи до края на годината, като предвижданията им са за среден спад от 5%, а повечето то тях не очакват тенденцията да се обърне преди 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още