IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Генчев: Работата по сградата на ул. Раковски започна в понеделник

Очаква се финализиране на сделката за сградата с ЕК и ЕП до края на годината, заяви за Investor.bg изпълнителният директор на Фонд имоти АДСИЦ Веселин Генчев

18:03 | 30.08.11 г.
<p>
	Сградата на бул. Цариградско шосе в София <em>Снимка: Фонд имоти АДСИЦ</em></p>

Сградата на бул. Цариградско шосе в София Снимка: Фонд имоти АДСИЦ

Фонд имоти АДСИЦ е сключил допълнителни споразумения към договорите за банков кредит с NBG и ОББ, с цел преструктуриране на предоставения инвестиционен кредит и удължаване на срока на ползване и издължаване на кредита, съобщи дружеството, чрез Бюлетин Investor.bg.

Договорите за банков кредит са от 8 юли 2008 г. Допълнителните споразумения се сключват с цел въвеждане в експлоатация на активите на дружеството, показва препратка към устава на АДСИЦ-а.

На въпросите на Investor.bg, изпълнителният директор на Фонд имоти АДСИЦ, Веселин Генчев, заяви че:
"Допълнителните споразумения с NBG и ОББ са конфиденциални, както и самите договори за кредит.

Независимо от това мога да споделя, че условията по финансирането остават непроменени - няма промяна в лихвите, няма промяна в обезпечението, срока за погасяване се удължава (дава се възможност отделните части от кредита, свързани с отделните имоти да се погасяват наведнъж - след продажба, например Раковски), условията за изискуемост се запазват.

Работата по сградата на Раковски започна в понеделник и се надяваме да успеем да приключим строителния процес и да финализираме сделката с ЕП до края на годината.
"

Данни от отчета на Фонд имоти АДСИЦ към 30 юни 2011 г. показват, че задължението към NBG Лондон е с падеж 2016 г., като обезпечение по него са три инвестиционни проекта. За проект на търговска и офис сграда на бул. Цариградко шосе в София са ползвани до 16 278 000 евро, за Апартаментен хотел в Боровец до 6 572 000 евро и за офис сграда на ул. Раковски в София до 2 150 000 евро.

Към 30 юни 2011 г. задълженията по този инвестиционен кредит са за 41,18 млн. лв., включително 6,7 млн. лв. в срок до 1 година и 34,48 млн. лв. за срок над 1 година. От тези 41,18 млн. лв., за 1,22 млн. лв. са задълженията за лихви, като всички лихвени задължения са текущи.

При сключването на договора лихвата бе 3 месечен EURIBOR + 2,5 пункта, което към 30 август 2011 г. прави общо 4,04% годишно.

Фонд имоти АДСИЦ има и задължение към ОББ в размер на 2,97 млн. лв. към 30 юни 2011 г., като кредитът е теглен с цел финансиране на плащанията по проектите във връзка с ДДС. Заемът е изтеглен в размер на 1,5 млн. евро и падежът му е през 2011 г.

На 7 юли тази година Фонд имоти АДСИЦ сключи предварителен договор с Европейския парламент, за продажба на сградата си на ул. Раковски в София, като за нея ще получи 8,2 млн. евро (с включени довършителни работи и оборудване).

За последните 12 месеца акциите на Фонд имоти АДСИЦ поевтиняват с 61,71% до 0,134 лв. за акция и 3,135 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още