IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгодна инвестиция във ваканционен имот в Европа - мисията е възможна

Цените в задлъжнелите Испания, Португалия, Гърция и Италия вървят надолу, но за сметка на рисковете, които се увеличават, смятат консултанти

13:24 | 19.09.11 г.
<p>
	Рисковете от инвестиции в имоти в Гърция са големи, предупреждава експерт. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Рисковете от инвестиции в имоти в Гърция са големи, предупреждава експерт. Снимка: sxc.hu

Португалия

Страната предлага най-добри цени на инвеститорите във ваканционни имоти, смятат консултантски компании. Освен това, там не е толкова презастроено, колкото в Испания и Италия. Цените са надолу с от 15 до 50% в последната година.

Повечето купувачи предпочитат южното крайбрежие на страната, където има много голф игрища и луксозни комплекси. Добри оферти има и на Сребърния бряг северно от столицата Лисабон.

Законите за чуждите собственици в страната са ясни, коментира Гонсало Фигуейра, юрист в Neville de Rougemont & Associados, компания, която представлява интересите на чужди инвеститори в имоти в Португалия.

Гърция

В страната има строги архитектурни правила, така че грандоманските проекти, каквито има в изобилие в Испания и Португалия, там са рядкост. Цените, освен това, рязко са паднали – с 15-20% през последните шест месеца, а на много места за последните две години – дори наполовина.

Рисковете от инвестиции в имоти в Гърция обаче са големи, особено напоследък, предупреждава Стивън Хюз от Currencies.co.uk. По думите му Гърция е кандидат номер 1 за изгонване от еврозоната, което означава, че инвеститор, който е купил в евро, трябва да продава в девалвирани драхми, колкото и невероятно да звучи това.

О. Миконос се смята за безопасно място за инвестиции в имоти, тъй като там и сега има много чуждестранни собственици. По-малко бляскавите и натруфени дестинации за подобни инвестиции са островите Парос и Корфу.

Има обаче нови имотни данъци, които важат и за чуждите купувачи.

Испания

От десетилетия бреговете на Испания са предпочитана дестинация за по-заможните инвеститори в имоти. Имотният балон в страната обаче шумно се пукна. Така купуването на ваканционен имот там се превърна в сделка, пълна с несигурност.

Все пак, има известно чувство за стабилност, въпреки икономическата криза. Още повече, че луксозните и скъпи имоти над 5 млн. долара са почти незасегнати от кризата. Това важи изключително за Марбея, където имоти притежават звездите Шон Конъри и Антонио Бандерас.

Италия

Цените в Италия са много по-стабилни в сравнение с цените в другите три държави. Все пак, не е невъзможно да се намери изгодна оферта, с около 20% по-евтина от първоначалното предложение, особено ако е в не толкова баровски район, като този около ез. Комо, например. Изгодни сделки могат да се сключат за имоти край езерата Маджиоре и Гарда, в област Тоскана, Сицилия и други.

Инвестицията в имот в Италия обаче може да се окаже изключително бюрократично приключение, предупреждават агенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още