IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Българските наематели все още не поставят фокус върху зелените офиси

Въпреки това зелените сгради носят множество позитиви в дългосрочен план, смятат специалистите

07:52 | 09.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Enrique Browne y Asociados</p>

Снимка: Enrique Browne y Asociados

На преден план при избора са фактори като цена, ефективност, разпределение, разходи на работно място, локация и обща възможност тази сграда да обслужва работния процес. Съществени са също и транспорт, околност, възможности за хранене и пазаруване, паркинг и др.

Деян Кавръков, управител на „Тайдс кепитъл - мениджмънт”, каза, че ползвателите на сградите трябва да се образоват относно предимствата на енергийно-устойчивите сгради – както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Например в краткосрочен аспект повечето може да разглеждат цената като водещ фактор, но така много хора пропускат да отчетат понижаването на оперативните разходи и всички съпътстващи ползи от една зелена сграда.

Ако икономията на енергия е над 30%, ако разходите на служителите за достъп до тази сграда са една четвърт по-малко в сравнение с останалите сгради, ако те имат добра социална среда, то тогава резултатът е подчертан. Тогава тези сгради, въпреки че към момента може като доходност и като наемни равнища да са подценени, имат много сериозна дългосрочна перспектива, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още