IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паспортизацията на сградния фонд очаквано беше удължена с две години

Само обследването на жилищните сгради по изготвянето на техническия паспорт ще струва над 300 млн. лева

13:44 | 13.12.11 г. 4
<p>
	Изглед от София. Снимка: Cranker. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Изглед от София. Снимка: Cranker. Лиценз: Creative Commons

Очаквано Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) удължи с две години сроковете за изготвяне на технически паспорти на жилищните, обществените и производствените сгради.

Новите срокове са записани в наредбата за техническите паспорти на строежите и са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Предложението за новите срокове е направено от областните управители и сдружението на общините.

Предвижда се сградите от трета и четвърта категория, в които попадат най-масовите жилища в България, да бъдат паспортизирани съответно до края на 2014 г. и до края на 2016 г., а не до края на 2012 г. и до края на 2014 г., каквито бяха първоначалните дати.

Паспортизацията на сградите от пета категория с нискоетажно строителство трябва да приключи до края на 2018 г., а не до края на 2016 г., гласи наредбата.

Наличието на технически паспорти е от изключително значение при бъдещи продажби или отдаване под наем на имоти от тези сгради, защото след изтичането на нормативните срокове за издаването на паспортите се планират ограничения върху разпоредителните сделки в непаспортизираните сгради, поясниха експерти.

Цената на паспортизацията

В мотивите за изменението на наредбата се посочва, че първоначално посочените срокове за паспортизация на сградния фонд са кратки, а процесът е скъп за хората и бизнеса.

Другият мотив е свързан със смесената собственост на част от жилищния фонд, където в една сграда има държавни и частни или общински и частни имоти. Нито държавата, нито общините са осигурили необходимите бюджети за паспортизацията на тези сгради заради „усложнената обща финансова обстановка в страната“, се посочва в мотивите.

Към края на 2010 г. в България има над 3,8 млн. жилища, показват данни на Националния статистически институт. От тях близо 1,4 млн. се намират в селата, което означава, че повечето от тях не подлежат на паспортизация. Останалите 2,4 млн. жилища са в градовете и подлежат на съответното обследване.

Преди няколко месеца журналистическа проверка установи, че средната цена за обследване на една сграда с цел изготвяне на технически паспорт е между 3 и 5 лева на кв. м.

Изчисления на Investor.bg, основани на данни от Националния статистически институт, показват, че средната полезна площ на жилищата в България е близо 42 кв. м. Това означава, че само обследването на жилищния фонд ще струва над 300 млн. лева.

Проблемите на паспортизацията

Техническият паспорт трябва да дава отговор на въпроса дали дадена сграда отговаря на строителните изисквания, обясни за Investor.bg инж. Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП).

Собствениците на сградата трябва за своя сметка да възложат изготвянето на технически паспорт на лицензирани консултантски фирми, които извършват обследване и оценка на сградата, включително и на базата на строителните документи и проекти. Повечето сгради в страната обаче нямат строителна документация, защото при масовото раздържавяване на някогашните проектантски организации голяма част от архивите им са били изхвърлени или унищожени, посочи инж. Кинарев.

Когато се установи, че дадена сграда няма строителни книжа, необходимо е собствениците да ги възстановят за своя сметка, поясни инж. Кинарев.

Това означа, че се прави ново заснемане и оценка на сградата, която да докаже експлоатационната й годност. В резултат на това се завишава значително и цената за изготвянето на техническия паспорт.

Според Стефан Кинарев в България липсва един основен „играч“ при експлоатацията на сградите, какъвто е застрахователят.

„В другите държави, където няма регулации на пазара на имоти, застрахователите определят ниско ниво на сигурност за сградите без технически паспорт. Ако имотът има паспорт, тогава застрахователната премия се определя примерно на двеста единици при хиляда единици за сградите без паспорт“, поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
mmari
преди 12 години
Има достатъчно евро пари за саниране... просто не са имали време да се разберат кой ще ги усвои. В световната практика са измислени модели за отдаване право на строеж на търговски или жилищни обекти и други сделки с частни инвеститори , които да извършат дейността по паспортизация и саниране . Това може да се направи и от съсобствениците на сградата , стига те да са учредили юредическо лице , което да може да се разпорежда с общите части на сградата . Бедстващи мои сънародници , опитвам се да Ви подам жокер .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Политическата *** обаче мълчи за всичко, водещо до изчезването на българския народ. Те мълчат за: - Продаването и раздаването на българската земя и създаването на огромни пространства в България, недостъпни за българина; - Целенасоченото и планомерно ограбване на българина с всички възможни методи и средства; - Вилнеещите из селата, а вече и из градовете полудиви *** орди; - Принуждаването на младите и способни българи да напуснат своята Родина, за да могат поне да останат живи; - Умишленото разоряване на честни и работливи българи, съумели с непосилен труд някак да избегнат крайната мизерия през последните години; - Откровената кражба на българско народно имущество и подаряването му на небългари, враждебно настроени към нашия народ; - Насърчаването на основаната върху расова и етническа основа *** престъпност, насочена срещу българи; Политическата *** говори за тоалети и бижута, за маркови стоки и свръхлуксозни автомобили, за приеми и скъпи вечери. Но не ви казва защо вие нямате какво да ядете, че дрехите ви вече са се изпокъсали, а нямате възможност да си купите нови, че едва вървите в пътя от глад и изтощение.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
ГОТВЯТ НОВ ГРАБЕЖ - ПОЛОВИНАТА ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ЖИЛИЩА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
да живее Бат Бойко и кликата му......нали все трябва да цоцкат повече от другите. Не случайно мутра милиционерска ни управлява......Това е Реда и Спокойствието в държавата на Боко Мутрата и Цецо Физкултурника!Икономиката супер, безработица , пълна лудница..... Конграчулейшън(казва Борисов)....."Първокласна порода стадо".....качествен материал, породата е супер! xaxaxaxaxaxaxaxaxa, няма такъв филм просто няма......Българската мизерия: бедният е беден, защото е роб на мутри. Недоимъкът пък превръща човека в скот... Българската корупция, престъпност и мизерия станаха пословични!Предстои нов кръг в ада на българската мизерия, срива на еврозоната и банките в България. С тях ще изчезнат и последнити парици на отруденият българин......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Ама тез сериозно ли си вярват,че ще накарат хората да извадят тая сума пари за да си напълнят гушите някакви фирмички пак!??!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още