IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли промени в ГПК да „отпушат“ принудителната продажба на имоти?

Има предложение за изменения, които касаят сроковете и начина на заплащане при сделка с принудително продаван имот, но необходимостта от тях е спорна

09:06 | 28.12.11 г. 2
Могат ли промени в ГПК да „отпушат“ принудителната продажба на имоти?

През ноември лошите и преструктурирани кредити в България се увеличиха с нови 80 млн. лева до над 9,1 млрд. лева. Лошите и преструктурирани кредити на фирми през месеца надвишиха 22% от целия кредитен портфейл на банките, делът им при потребителските кредити е малко над 20%, а при жилищните е над 19%, показват данни на БНБ.

Не малко от длъжниците са принудени да продават имущество, за да покрият задълженията си. Новата реалност на пазара на недвижими имоти у нас обаче им нанася тежък удар: заради спада в цените с получената сума често те не могат да си погасят кредитите и въпреки осъществената продажба продължават да дължат солидни суми към кредиторите.

Други длъжници, които не са успели сами да реализират имота си на пазара, са подложени на принудително съдебно изпълнение.

Техните имоти често „залежават“ при частни съдебни изпълнители с месеци. Една от причините за забавянето на подобни сделки е, че потенциалните купувачи нямат достъп до финансиране за покупка на принудително продаван имот с кредит заради рисковете, както и бавната обработка на документите на кредитоискателя на фона на необходимостта от бързо плащане при спечелване на търга.

Промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) биха могли да „отпушат“ процесите по принудителна продажба на имоти, твърди Георги Палпурин, основател на сайта targ.bg. Предложение за такива вече са били внесени за обсъждане в Народното събрание.

Измененията се отнасят до сроковете и начина за заплащане на принудително продаван имот, придобит по реда на ГПК, по-конкретно в частта, която касае риска за банките при отпускането на подобни кредити.

Ако бъдат приети такива изменения, биха могли да се постигнат повече успешни сделки и по-високи цени на продаваните имоти, което е облекчение за изпадналите в затруднение продавачи, смята Палпурин.

Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
aav
преди 12 години
единствено, ако в момента на плащане купувача получи постановление за възлагане, единствено това е добра промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
bbzz24
преди 12 години
подобни законодателни 'промени' са абсолютно ненужни.проблема е, че банките не искат да отписват активи, става дума за около 40-50% от тези 9 милиарда и затова си харесват сегашната система на отлагане и протакане и чакане да рипнат нагоре цените. само, че умрелите котки подскачат само като ги пуснеш от много високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още