IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли промени в ГПК да „отпушат“ принудителната продажба на имоти?

Има предложение за изменения, които касаят сроковете и начина на заплащане при сделка с принудително продаван имот, но необходимостта от тях е спорна

09:06 | 28.12.11 г. 2
Могат ли промени в ГПК да „отпушат“ принудителната продажба на имоти?


Ползите от измененията

Възможността да бъде закупен принудително продаван имот с кредит ще привлече повече участници в търговете, длъжниците по изпълнителни дела ще получат по-висока цена за собствеността си, а това ще доведе до увеличение на приходите от данъци към общините, коментира той.

Банковата система пък ще възстановява по-бързо и в по-голям обем отпуснатите средства, което ще повлияе пряко на цената на кредитите в положителна посока, смята още Палпурин.

Депутатът от парламентарната група на партията и зам.-председател на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Александър Ненков потвърди, че предложенията, които касаят публичната продан, ще бъдат разгледани от правната комисия на Народното събрание, заедно с други предложения за промени в кодекса.

Ненков коментира, че предложенията са „добри и логични“, но тъй като засягат много страни, ще се търси позицията на банките и на съдебните изпълнители, така че да се вземе най-доброто решение.

Кредитирането – въпрос на законодателни изменения или на организация?

Дали обаче са необходими изобщо промени в ГПК, за да се стигне до кредитиране на покупката на имот чрез търг е спорно. От една страна, всяка банка би могла да работи със съдебното изпълнение и да кредитира сделки с определени имоти, при които рисковете са по-малко.

Освен това, при отпускането на подобен заем основният риск остава за купувача, който трябва да си покрива задълженията към банката дори в случаите, когато резултатите от търга се обжалват.

Що се отнася до сроковете, всичко е въпрос на организация от страна на купувача. Той може да „спечели време“, като направи предварително проучване на кредитния пазар, както и да постигне индивидуална договореност с банка.

Финансовите институции пък винаги имат интерес от привличането на нови, платежоспособни кредитополучатели.
При една адекватна оценка на риска от финансирането на сделка с имот, закупен на публична продан, отпускането на кредит не би трябвало да е проблем.

Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
aav
преди 12 години
единствено, ако в момента на плащане купувача получи постановление за възлагане, единствено това е добра промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
bbzz24
преди 12 години
подобни законодателни 'промени' са абсолютно ненужни.проблема е, че банките не искат да отписват активи, става дума за около 40-50% от тези 9 милиарда и затова си харесват сегашната система на отлагане и протакане и чакане да рипнат нагоре цените. само, че умрелите котки подскачат само като ги пуснеш от много високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още