IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли промени в ГПК да „отпушат“ принудителната продажба на имоти?

Има предложение за изменения, които касаят сроковете и начина на заплащане при сделка с принудително продаван имот, но необходимостта от тях е спорна

09:06 | 28.12.11 г. 2
Могат ли промени в ГПК да „отпушат“ принудителната продажба на имоти?

Банките и кредитирането на публичната продан

До скоро отпускането на кредит от банка за придобиване на имот, обявен за продажба чрез публичен търг, беше по-скоро екзотична практика, от която се възползваха “доверени” клиенти на финансовите институции. Заемите за финансиране на такава сделка са единици.

Основна причина за нежеланието на банките да финансират подобни сделки е възможността търгът да се обжалва. Това би оставило купувачът, който е спечелил публичната продан, без имот и със задължение да си покрива отпуснатия заем, а банката – без обезпечение.

Финансовите институции обаче правят първите си стъпки към формирането на подобни кредитни продукти заради масовата задлъжнялост и явната необходимост от реализиране на обезпеченията.

Първа инвестиционна банка, например, съобщи, че ще финансира купувачите на имоти, продавани от съдебни изпълнители, с които банката има сключено споразумение за работа. Ще се прави и обичайното проучване на потенциалния кредитополучател и неговата платежоспособност, преди да се пристъпи към финансиране на сделка с имот, обявен за продажба на търг.

В идеалния случай банката отпуска кредит на купувача, той на свой ред превежда парите на съдебния изпълнител и сделката се приключва. Ако обаче процедурата бъде обжалвана и решението не е в полза на купувача, съдебният изпълнител връща парите на кредитополучателя, а той ги възстановява на банката.

Рискът в този случай е по-скоро за сметка на купувача, който трябва да покрива лихвите по заема, докато тече обжалването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
aav
преди 12 години
единствено, ако в момента на плащане купувача получи постановление за възлагане, единствено това е добра промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
bbzz24
преди 12 години
подобни законодателни 'промени' са абсолютно ненужни.проблема е, че банките не искат да отписват активи, става дума за около 40-50% от тези 9 милиарда и затова си харесват сегашната система на отлагане и протакане и чакане да рипнат нагоре цените. само, че умрелите котки подскачат само като ги пуснеш от много високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още