IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай запазва рестрикциите за пазара на имоти

Правителство се опасява, че облекчаването на политиките за сектора ще доведе до спукване на балона на жилищния пазар

12:32 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай запазва рестрикциите за пазара на имоти

Жилищното министерство в Китай официално потвърди ангажимента си да поддържа приетите ограничения за пазара на имоти в страната, съобщи държавната информационна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Китайската банкова регулаторна комисия пък публикува доклад, в който заявява, че не планира ускоряване на кредитирането за момента.

Говорител на Министерството на жилищната политика и развитие на селските райони отрече твърденията в редица медии, че Пекин възнамерява да разхлаби ограничителните мерки, които въведе, за да „охлади“ пазара на имоти в Китай.

Китайските политици се опитват да прилагат целенасочени реформи, които ще дадат нов тласък ръст на втората по големина икономика в света, без обаче да се поощрява втори кръг на инвестиции на пазарите на недвижими имоти, отбелязва агенцията.

Китайското правителство се опасява, че облекчаването на политиките за сектора на имотите ще доведе до спукване на балона на жилищния пазар. Пекин обеща, че няма да премахне рестрикциите, докато цените не достигнат „разумни нива“.

Наскоро обаче най-големият сайт за имоти в Китай SouFun съобщи, че се наблюдава ръст на сделките в 34 от 40-те големи градове в страната. Това породи опасения, че цените на жилищата в Китай пак ще започнат да растат.

Местните власти прилагат собствени политики за пазара на имоти. На места практиката коренно се промени и вече се насърчават купувачите на жилища.

Жилищното министерство обаче обеща, че централното правителство наблюдава действията на местните управляващи и има готовност за бърза намеса при установяването на неподходящи политики за намеса на жилищния пазар.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още