IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sprider продава мрежата си в Румъния, остава у нас ... засега

Продажбата в Румъния е за 640 хил. евро, а ситуацията в Гърция е "катастрофална", казват от компанията

13:50 | 09.08.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на Sprider в Гърция. <em>Снимка:&nbsp;Sprider Stores</em></p>

Магазин на Sprider в Гърция. Снимка: Sprider Stores

Гръцката верига спортни магазини Sprider Stores е продала дъщерното си дружество в Румъния, но засега няма подобни планове за магазините си у нас. Това каза за Investor.bg Атанасиос Малтезакис, директор Връзки с инвеститорите на гръцката компания.

Според съобщение на компанията до Атинската борса цената на сделката е 640 хил. евро, а купувач е базираната в Кипър компания за търговия с облекло Naqua Investments Ltd.

Малтезакис каза, че ситуацията у нас също „не е изключително добра“, но не и такава, че да доведе до решение за изтегляне... засега.

Това е, разбира се, положението към момента, поясни той. Знаете, че решенията се взимат своевременно, така че не се знае за в бъдеще.

Относно пазара в Румъния той  каза, че там нещата за компанията са били значително по-трудни и причина за продажбата е затруднението на веригата да покрива разходите си.

Основните причини за продажбата, изтъкнати пред инвеститорите, са тежката рецесия в Гърция, ликвидната криза, както и настоящата рационализация на мрежата на Sprider Stores в комбинация с продължаващата загуба на дъщерното дружество в Румъния.

През целия период на дейност в северната ни съседка от 2007 до 2011 г. компания работи на загуба. През този период обаче тя увеличи броя на магазините си от 5 до 17.

Продажбата ще помогне на компанията да се фокусира върху своя основен пазар – Гърция.

Наскоро гръцките медии намекнаха, че сделката е част от стратегията на компанията да ограничи инвестициите си на Балканите.

За Investor.bg Малтезакис коментира, че към момента подобни планове няма. Въпреки това нещата се оценяват непрекъснато и това положение може да се промени.

Относно пазара в Гърция той каза, че ситуацията е „катастрофална“.

„От две години нещата са постоянно надолу и положението се затруднява непракъснато“, каза той.

За първото тримесечие на годината компанията обяви консолидирана загуба след данъци от 20,1 млн. евро в сравнение със загуба от 6,2 млн. евро година по-рано.

В момента тя има общо 84 магазина в Гърция и общо 9 в България и Кипър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...поправка: евтин *** (а не "доклук")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Живея наблизо до един от магазините им и доколкото разбрах бизнес модела им беше "средно качество на средни цени". Нещо, от което в БГ определено имаше нужда (защото преди това, избора беше, или евтин доклук или суперскъпо и марково). Обаче нещата се изродиха и вместо "средно качество на средни цени" се получи ниско качество на средни цени. И затова вече в тези магазин не стъпвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Cookie
преди 11 години
hahah скоро и тука ще закрият нещастните си 5 магазинчета.хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още