IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наказани са 30 чиновника, неправомерно узаконили слънчеви панели

След проверки в работата на Дирекцията за национален строителен контрол са затворени два фотоволтаични обекта

16:04 | 21.09.12 г. 3
Наказани са 30 чиновника, неправомерно узаконили слънчеви панели

След извънредните проверки в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), инициирани от министерството на икономиката във връзка с ускореното издаване на разрешителни за присъединяване на соларните паркове към националната електрическа мрежа, са образувани 30 дисциплинарни производства срещу длъжностни лица, които неправомерно са издали съответните одобрения.

Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той поясни още, че в резултат от тези действия в експлоатация били пуснати 25 фотоволтаични инсталации, като разрешенията им за ползване вече са оттеглени.

Инспекциите бяха предизвикани от големия бум на новоприсъединени централи преди първи юли тази година, когато по предложение на кабинета бяха намалени цените, по които държавата изкупуваше тока от възобновяемите енергийни източници.

Проверени са общо 100 досиета, издадени преди 1 юли тази година, плюс още 20 досиета за ползване на фотоволтаични инсталации с мощност над 5 мегавата, издадени сазмо през през май и юни.

Проверени са били други 35 досиета на строежи с протоколи по "Образец 16“, за които до края на юни не е било издадено разрешение за ползване, съобщи Добрев.

При експлоатация на две от тези фотоволтачни централи без изградени присъединителни електропроводи и съоръжения, са получени откази за издаване на разрешение за ползване.

Производството по издаването на други 11 разрешения за ползване е спряно до приключването на започнали административни производства, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bboak
преди 11 години
Тези действия са по-мекият вариант на едни събития от 90те.Идва мутрата и ти казва,пич даваш ми 40% от твоите приходи , защото съм *** и трябва да запълня дупка в моя бюджет,защото аз съм супер некадърен и не успях да създам политики ,които да регулират целия енергиен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bigiadri
преди 11 години
Цената на волтичните панели падна до 0,51 евро за ват, ,а беше 2 евро до преди година и половина! Човек ако има къща може да стане напълно независим енергийно. Прилични панели /такива които и при облачно време зареждат могат да се намерят и за 0,6-0,65 евро/ват . , за 3 кВ ще му трябва на човек около 2000 евра. Батерията /акумулатора/ и преобразователя още около 1000 евра , дори може още да намали панелите, а да вземе батерия ,която да може да отдава повече мощност, той не ползва постояно 3кВ. Така че за около 3000 евро може да каже сбогом на кожодерите, не случайно ЕРД искат такси електромер за да не могат хората ,които ще ползват тази възможност смесено да им плащат такса!За съжаление българите , които имат къщи са повечето по селата , а там хората са много бедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
vlado157
преди 11 години
Няма такава държава по света,да унищожава инвеститорите си.Кой ще и вярва за в бъдеще.ГЕРБ утре ще си замине и трябва да минат много години за да се възстанови доверието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още