IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде ще бъде новата централа на ФБР в САЩ?

Проектът привлече сериозен интерес и разбуни духовете в няколко окръга, гладни за инвестиции

09:37 | 10.01.13 г.
Къде ще бъде новата централа на ФБР в САЩ?

Решението на американското правителство да подмени рушащата се централа на ФБР във Вашингтон предизвика спор между Вирджиния, щата Мериленд и столицата, пише Ройтерс.

Първоначалните признаци са, че проектът за милиарди долари вероятно ще бъде осъществен в окръг Принц Джордж в щата Мериленд.

Федералната агенция отчаяно се нуждае от нов дом. Сегашната й централа в центъра на Вашингтон, която е от 70-те години на миналия век, е опасана с мрежи заради опасността от падащи камъни от горните етажи и наводнения в мазето. Освен това персоналът й вече трудно се побира в наличните помещения от около 220 хил. кв. м.

От атаките през 2001 г. броят на служителите е нараснал почти двойно до около 17 300 души и в момента те са разпръснати на 40 различни места.

По предварителни изчисления покупката на парцел за проекта ще струва около 1,2 млрд. долара, като след това ще има и сериозни разходи за проектирането и изграждането на сградата. Очаква се осъществяването на проекта да отнеме седем години.

Окръг Колумбия и окръг Феърфакс, както и окръзите Принц Джордж и Монтгомъри в Мериленд са изразили интерес да "приютят" проекта. Окръг Принц Джордж отдавна се оплаква, че е пренебрегван от федералното правителство. Там се намират едва 4% от наетите от правителството офиси в региона, а в него живеят 25% от заетите в държавния сектор.

Редица законодатели подкрепят кандидатурата на окръг Принц Джордж. Според директора на Центъра за регионални анализи към университета "Джордж Мейсън" Стивън Фулър политическата подкрепа за Принц Джордж го прави фаворит за проекта, който ще е най-голямата федерална сделка с имот в района на столицата за близките 10-15 години.

Проектът е особено ценен, тъй като пазарът на бизнес имоти в района страда от съкращенията на федералните разходи, отбелязва Фулър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още