IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се спира устрема на пазар на имоти, на който властват куфарчетата с пари?

Ограниченията на ипотечното кредитиране в ОАЕ може да изключат местните участници на жилищния пазар, защото чужденците плащат в брой

09:35 | 31.01.13 г.
Как се спира устрема на пазар на имоти, на който властват куфарчетата с пари?

Агентката на недвижими имоти в Дубай Лора Адамс си спомня случай с ирански купувач заради начина, по който той искал да плати, пише Bloomberg.

"Той буквално сложи на бюрото ми куфарче, отвори го и то беше пълно с банкноти от по 1 000 дирхама", разказва управляващият директор на Carlton Real Estate. "Помолих го да отиде в Western Union и да ги замени с чек - половин милион дирхама (136 хил. долара)", допълва тя.

Парите в брой царуват на съживяващия се пазар на имоти в емирството. Този факт ограничава властта на регулаторните органи да контролират нарастващите цени, предизвикали последния балон.

Купувачи от Иран до Русия и Гърция плащат в брой за до 70% от покупките на жилища в Дубай в сравнение с 49% през 2007 г., сочат данни на изследователската компания Reidin.com.

Централната банка на Обединените арабски америства (ОАЕ), която контролира седем емирства, сред които и Дубай, наскоро обяви, че смята да наложи ограничения върху ипотечното кредитиране, за да се предотвратят спекулациите, предизвикали балона, който се спука през 2008 г. и понижи цените на жилищата с цели 65%.

Кредиторите се противопоставят на новите правила, които слагат таван на ипотеките и за местните купувачи, и за чужденците, които преобладават на пазара. Според Никълъс Маклийн от CBRE Group Inc. общият ефект върху пазара, на който преобладават купувачите в брой, обаче ще е сравнително слаб.

Въпреки че повечето покупки не се правят с банкноти, куфарчето, за което Адамс разказва, не е първото в кариерата й. Тя разкрива и за случай с клиент, който й казал, че носи парите в себе си, защото току що бил направил сделка с диаманти и не искал да се отбива в банката. Руски купувач пък влязъл в офиса и с 250 хил. евро - първоначалната вноска за апартамент с две спални в най-високата кула в света Бурж Халифа. Останалата част от сумата била платена с чек.

Нарастващите цени на жилищата и признаците за все по-силна конкуренция между кредиторите миналата година предизвикаха опасения, че спекулациите на имотния пазар ще се завърнат само четири години, след като предизвикаха срив. Според брокерите от Jones Lang LaSalle цените на апартаментите са се покачили с 19%, а на къщите - с 24%.

През третото тримесечие жилищните и бизнес ипотеки са скочили с 24% в стойностно изражение през третото тримесечие на година база до 1,19 млрд. дирхама, сочат данни на Reidin. Това е с една трета под нивата от същия период през 2008 г., когато започна спада на пазара на имоти в Дубай.

Инвеститорите са платили в брой за около 80% от жилищата, купени в Дубай през последните шест години, твърди Маклийн от CBRE. Единственото изключение е 2007 г., когато около 33% от сделките с жилища са били финансирани с ипотеки.

Новите ограничения при кредитирането могат да изключат до около 25% от купувачите, които няма да могат да съберат първоначалната вноска от 50% от стойността на жилището, твърди главният изпълнителен директор на брокерската фирма Better Homes Райън Махоуни.

Той разказва, че около 40% от клиентите му търсят ипотеки за сделките, като обикновено стойността им е около 1,5 млн. дирхама. Инвеститорите и купувачите в брой като цяло купуват имоти с цени над 3 млн. дирхама.

“Правилата могат да изключат хората, които се опитваме да насърчим - онези, които работят и живеят в страната, а това със сигурност не е намерението на правителството", отбелязва  Крейг Плъм от Jones Lang LaSalle. Инвеститорите в брой правят пазара по-нестабилен, защото те често бързо местят парите си, когато се появи по-добра възможност", обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още