IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Канада започва да се успокоява

Цените и сделките с жилища вървят плавно надолу, но за по-сериозна корекция ще е нужен по-мощен катализатор

15:47 | 13.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Канада започва да се успокоява

Нажеженият до червено пазар на имоти в Торонто започна да се успокоява, след като продажбите се свиха, а цените тръгнаха бавно надолу, съобщава The Wall Street Journal.

В последните години пазарът на имоти в Канада символизираше икономическата стабилност на страната и успя да привлече хиляди нови купувачи, което подкрепи силния ръст на цените. Това промени сериозно облика на най-големите градове, тъй като строителите започнаха да реализират проекти за небостъргачи, за да отговорят на търсенето.

В момента в Торонто се строят около 150 нови небостъргача – два пъти повече от новите проекти в Ню Йорк. Това ще добави 56 866 нови апартамента към наличните на пазара в канадския мегаполис, сочат данни на консултантската компания Urbanation Inc.

От 2000 г. досега цените на жилищата в Торонто са нараснали със 119% и за първи път през последните три месеца на 2012 г. отбелязаха годишен спад от 1% до средните 331 482 канадски долара, показват данни на Toronto Real Estate Board. Продажбите обаче са се свили доста по-рязко – с 23% за същия период и с 10,5% като цяло за страната, съобщават от канадската асоциация за недвижими имоти.

През януари продажбите на апартаменти в Торонто са продължили да се понижават, както и средната цена на едно стандартно жилище, а потенциални купувачи споделят, че ако допреди година са търсели буквално кутийки за бюджета, с който разполагат, сега вече имат малко по-голям избор.

Правителството също изигра известна роля за забавянето на пазара. На фона на ниските лихвени проценти и рекордно високата задлъжнялост на домакинствата властите затегнаха правилата за ипотечно кредитиране. Специалисти посочват, че ако кандидатстваха за ипотека сега, около 17% от кредитополучателите, които са се сдобили със заем за покупка на жилище преди две години, вероятно нямаше да бъдат финансирани.

Статистиката сочи, че във Ванкувър цените и сделките падат по-рязко, отколкото в Торонто, но на други пазари тенденцията е точно обратната. В Калгари например и търсенето, и цените продължават да вървят нагоре заради бума в петролната индустрия.

Според икономисти за по-сериозна корекция на пазара на имоти в Канада е необходим по-мощен катализатор, тъй като нито високи лихви, нито висока безработица заплашват страната. Такъв „спусък“ биха могли да станат вълната от потенциални продавачи, които пазеха имотите си с надеждата за още по-добри цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още